x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

17 Mar 2006   •   00:00
BANI PENTRU PORTURI. Senatul Statelor Unite a decis miercuri sa deblocheze 978 de milioane de dolari pentru a spori masurile de securitate in porturile americane, la aproape o saptamana dupa anularea proiectului de cumparare a unor terminale portuare de catre o societate din Emiratele Arabe Unite. Senatorul democrat Bob Menendez a salutat cu ironie aceasta initiativa, subliniind ca a propus o masura echivalenta saptamana trecuta, in comisie, dar aceasta a fost respinsa in bloc de majoritatea republicana.

LISTA NEAGRA. Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord miercuri, la Bruxelles, asupra companiilor de transport aerian considerate periculoase care vor fi inscrise pe o "lista neagra comuna", a anuntat Comisia Europeana. Numele acestor companii, a caror activitate va fi interzisa complet sau partial pe teritoriul Uniunii Europene, ar trebui sa fie publicate pana la 23 martie, cand Comisia va aproba oficial decizia luata miercuri in unanimitate de expertii in securitate aviatica ai celor 25 de tari membre.

REVOLTA TINERILOR FRANCEZI. Protestele studentilor francezi fata de noua lege a contractelor de munca pentru tineri au continuat si ieri pe strazile Parisului, manifestatia degenerand in ciocniri violente intre tineri si fortele de ordine. Noua lege, care permite angajatorului sa renunte la salariatii sub 26 de ani, fara o justificare anume, in primii doi ani de la incheierea contractului de munca, a provocat ample actiuni de protest in majoritatea universitatilor din Franta si pe strazile marilor orase.

PROMISIUNI PENTRU BALCANI. Uniunea Europeana isi va pierde influenta de care se bucura in Balcanii de Vest daca nu isi va respecta promisiunile privind aderarea statelor din regiune, a avertizat miercuri comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. "Daca ezitam in privinta perspectivelor europene ale tarilor din Balcanii de Vest, influenta de care beneficiem, parghiile noastre politice, impactul vor fi grav erodate", a declarat el in fata Parlamentului European. "Pentru binele Europei, nu trebuie sa distrugem aceasta baza, pentru ca fragila constructie balcanica sa nu se prabuseasca la picioarele noastre", a adaugat el.

AMENINTARE. Seful KGB-ului, Stepan Suhorenko, i-a amenintat joi cu inchisoarea pe viata sau pedeapsa cu moartea pe partizanii opozitiei care vor iesi in strada duminica pentru a protesta fata de rezultatul alegerilor prezidentiale. "Cei care vor incerca sa destabilizeze situatia vor fi calificati drept teroristi si acest lucru va cadea sub incidenta Codului Penal, care prevede pentru o asemenea culpa 25 de ani inchisoare sau pedeapsa capitala", a declarat Suhorenko.

"OPERATIUNEA ROIUL". O ampla operatiune aeriana a fost lansata aseara in zona de langa orasul irakian Samarra. Intitulata "Operatiuena Roiul", desfasurarea de forte este cea mai ampla de la invadarea Irakului, informeaza Reuters. La ea au luat parte peste 50 de aeronave si 1.500 de militari irakieni si americani, precum si 200 de vehicule tactice. Interventia in forta i-a vizat pe insurgentii care actioneaza in zona de langa Samarra, oras aflat la 100 kilometri nord de Bagdad. Rebelii au legaturi cu filiala irakiana a retelei Al-Qaeda au declarat reponsabili militari citati de AFP.

×
Subiecte în articol: externe