x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

15 Mar 2006   •   00:00

15 martie 2006

CONCESIONARE. Bulgaria va demara procedurile de concesionare a 20 de aeroporturi militare dezafectate, dupa ce a amanat acordarea unor astfel de contracte pentru aeroporturile din Varna si Bourgas. In prezent, singurul aeroport privat din Bulgaria este cel de la Dolna Banya, de langa Sofia, folosit de proprietarii de avioane de mici dimensiuni.

PRO SUA. La Varsovia, Europa este mai putin importanta decat NATO, iar Polonia, la fel ca Romania sau statele baltice, nu va lua niciodata o pozitie anti-americana atunci cand contextul i-ar cere-o, scrie International Herald Tribune. Plecand de la opozitia Varsoviei fata de proiectul unui parteneriat germano-rus in domeniu energetic, publicatia noteaza ca "preferinta" acestor state pentru SUA "nu este o dovada de mare afectiune ci doar o consecinta a faptului ca se afla prea aproape de Rusia".

REZIDENT. Adjunctul lui Osama ben Laden, Ayman al-Zawahiri, a locuit in statul american California in 1998 si 1999, a declarat, luni, un informator platit al FBI. Un purtator de cuvant al FBI si un oficial din cadrul Biroului procurorului general al Statelor Unite au refuzat sa precizeze daca Zawahiri a locuit efectiv in Lodi sau a fost doar in vizita in acest oras.

RENUNTA. Comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a propus saptamana trecuta ca statele membre UE sa reintroduca vize pentru cetatenii din tarile de unde provin majoritatea femeilor fortate sa se prostitueze, mentionand Europa de Est, America Latina, Asia si Africa. Frattini a dat insa asigurari, luni, ca nu doreste introducerea vizelor pentru nici o tara, cerandu-si scuze daca declaratiile sale au fost "intelese gresit".

AVERTISMENTE. Presedintele grupului PPE din Parlamentul European, Hans-Gert Poettering, a declarat ca Executivul european nu ar trebui sa ofere un cec in alb Romaniei si Bulgariei "doar de dragul de a se respecta termenul de aderare dorit". Intrebat care ar fi motivele eventualei amanari a aderarii Romaniei si Bulgariei, Poettering a spus ca "lupta impotriva coruptiei nu face pasii asteptati" de PPE, in pofida eforturilor Guvernului roman si ale ministrului Justitiei, iar Bulgaria are dificultati in domeniul administrativ si in justitie, in aplicarea legilor unui stat de drept.

×
Subiecte în articol: externe