x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

14 Mar 2006   •   00:00
RETRAGERE. Ministrul britanic al Apararii, John Reid, a anuntar ieri retragerea a 800 de soldati din Irak pana in luna mai a acestui an. Reid, care a justificat aceasta retragere partiala ca fiind o urmare a maririi numarului fortelor de securitate irakiene, a tinut sa precizeze ca nu este vorba despre o retragere totala a trupelor aflate la Bassorah in viitor. El a mai precizat ca vor ramane in Irak, dupa luna mai, 7.000 de militari britanici.

PROTESTE. Cateva sute de studenti, dar si liceeni au manifestat ieri, la Paris, in apropierea Universitatii Sorbona impotriva noii legi a muncii votata saptamana trecuta, lege care a suscitat nemultumirea sindicatelor si a institutiilor de invatamant superior. Politia, ale carei efective la locul desfasurarii protestului au fost impresionante, a plasat bariere metalice pentru a proteja intrarea principala a universitatii. Intre fortele de ordine si tineri au avut loc altercatii. Destinata tinerilor de pana in 26 de ani, legea permite angajatorilor sa concedieze un salariat, fara a da justificari, daca acesta se afla in primii doi ani de contract.

PAS CU PAS. Franta isi va deschide treptat portile pentru muncitorii din Estul Europei, a anuntat premierul francez, Dominique de Villepin. Stimulate de decizia luata saptamana trecuta de Spania, Portugalia si Finlanda care s-au declarat de acord sa ridice restrictiile de pe piata muncii pentru statele europene care au aderat in 2004 si pentru Romania si Bulgaria dupa ce se vor integra in comunitate, autoritatile de la Paris, sprijinite in acest demers si de sindicate, au hotarat sa renunte cu timpul la aceste perioade de tranzitie pentru a primi muncitori din est.

ZAPADA ROZ IN RUSIA. Oamenii de stiinta din Rusia incearca sa explice motivele pentru care mai multe regiuni din nordul tarii au fost acope-rite cu zapada de culoare roz. Expertii de la centrul meteoro-logic sunt de parere ca nisipul din tara vecina, Mongolia, a fost adus in Rusia de un ciclon puternic, aminteste publicatia online MosNews. Potrivit aceleiasi surse, nu este prima data cand in regiuni din Rusia ninge colorat. In februarie, insula Sahalin din Rusia a fost acoperita de zapada galbena cu miros neplacut, oamenii de stiinta anuntand atunci ca unul dintre motive ar fi fost poluarea sau chiar activitatea unui vulcan din zona.

LUKASENKO, REALES? Presedintele Republicii Belarus, Alexander Lukasenko, este sigur ca va fi reales in fruntea tarii. "Ultimul dictator din Europa" se pregateste intens pentru scrutinul de duminica viitoare, in contextul in care Opozitia de la Minsk a amenintat cu o revolutie de tipul celei petrecute la Kiev. Analistii si observatorii interni descriu Belarusul ca fiind o "societate paralizata". Intre timp, 20 de persoane au fost arestate, la sfarsitul saptamanii trecute. Politia spune ca au fost retinuti cel putin 15 studenti ucraineni care participau la un miting electoral neautorizat al principalului candidat al Opozitiei, Aleksnadr Miliknkevici, la prezidentiale. Aproape 3.000 de persoane au luat parte duminica la o reuniune neautorizata a simpatizantilor lui Milinkevici, intr-o suburbie a Capitalei.

AGENTI SECRETI LA LIBER PE INTERNET. Jurnalistii de la cotidianul Chicago Tribune au descoperit, pe Internet, date confidentiale despre 2.600 de angajati ai Agentiei Centrale de Informatii (CIA). Despre multi dintre acesti agenti se presupune ca lucreaza sub acoperire in toata lumea. Ziaristii au mai gasit numerele de telefon de la 50 de birouri din cadrul CIA, precum si locatia, de altfel secreta, a cel putin 20 de filiale ale Agentiei pe teritoriul SUA. Tot pe Internet s-au aflat si informatii confidentiale referitoare la avioanele cu prizonieri al-qaedani, pe care CIA le-a operat in estul Europei. Chicago Tribune a informat Agentia despre descoperirile sale si a observat ca parte din informatii a fost stearsa de pe Internet.

REORIENTARE. Administratia americana intentioneaza sa organizeze o campanie impotriva liderilor religiosi iranieni. Potrivit cotidianului Washington Post, membrii conducerii Institutului Hoover din cadrul Universitatii Standford, care s-au intalnit in urma cu doua saptamani cu presedintele George W. Bush, cu vicepresedintele Dick Cheney si consilierul pentru Securitate Nationala, Stephen Hadley, au declarat ca Administratia SUA este "in favoarea separarii poporului iranian de regim". Ziarul precizeaza ca liderul de la Casa Alba a acordat mult timp problemei iraniene, iar consilierii lui au invitat, in ultimele luni, 30-40 de specialisti pentru consultari pe aceasta tema.

BUNCAR DE LUX. Liderul al-Qaida, Osama ben Laden, construise in Afganistan pentru mollahul Omar, liderul talibanilor, un buncar extrem de confortabil si rezistent, avand camere cu aer conditionat, apa curenta calda si rece si un generator propriu. Reporterul de la Daily Mirror este primul jurnalist care a avut posibilitatea sa intre in buncar. De la distanta pare a fi doar un alt deal, care are insa o mica usa de otel - poarta catre labirintul de tuneluri de dedesubt. Camerele sunt dotate cu sisteme de aer conditionat si generator de curent electric. Refugiul are toalete din portelan si o camera cu dusuri. Conducte de plumb asigura aprovizionarea cu apa de la un put din apropiere. Construirea buncarului a inceput in 1997 si a fost finantata de Ben Laden, care chiar a pus umarul la constructie. Buncarul, protejat de ziduri de beton de 60 de centimetri, cu o inaltime de circa 2,10 metri si consolidat cu arcade din otel, a fost bombardat de fortele americane dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, insa a ramas aproape neatins.

AFACERILE SOTIEI DE PREMIER. Cherie Blair, sotia prim-ministrului britanic, le va tine americanilor prelegeri despre modalitatile prin care cineva poate jongla cu afacerile imobiliare. Decizia lui Cherie Blair de a face o vizita, in acest sens, in statul american Florida ii nemultumeste pe conservatori. Ei fac apel la premierul Blair sa puna capat acestei "mascarade", de pe urma careia Cherie primeste 23.000 de lire sterline pentru un discurs. Cotidianul britanic The Independent aminteste ca vizita in Florida este inoportuna, mai ales ca cei doi soti Blair au de returnat un imprumut ipotecar in valoare de 4 milioane de lire sterline.

×
Subiecte în articol: externe