x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

13 Mar 2006   •   00:00
INCA SE POATE. Aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 este posibila, chiar daca cele doua state mai au multe de facut, a declarat comisarul pentru Extindere, Ollie Rehn. Pe de alta parte, ministrul olandez de Externe a spus ca Uniunea Europeana trebuie sa mentina presiunea asupra Romaniei si Bulgariei pana la finele lui 2006, pentru ca acestea sa intareasca lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate inainte de aderarea prevazuta la 1 ianuarie 2007.

IERI CONSILIER, AZI INFRACTOR. Un fost consilier al presedintelui SUA, George W. Bush, este acuzat de furt calificat. El ar fi obtinut 5.000 de dolari solicitandu-le unor magazine sa ii dea banii inapoi pentru produse pe care, de fapt, nu le cumparase. Claude Allen a demisionat in urma cu o luna din functia de consilier pe probleme pe politica interna la Casa Alba. Bush s-a declarat "socat si intristat" de veste, relateaza BBC. Allen neaga acuzatiile ce i se aduc.

GRABA. Saddam Hussein ar putea fi executat la maximum 30 de zile daca va fi gasit vinovat si condamnat la moarte pentru primul cap de acuzare, a declarat procurorul Jaafar al-Mussaui. "Daca Inaltul Tribunal Penal va decide pedeapsa capitala in cazul acuzatilor din dosarul Dujail, legea este clara. Sentinta va trebui executata in cele 30 de zile ulterioare confirmarii sale de catre Curtea de Apel a Tribunalului", a explicat el la televiziunea oficiala al-Iraqiya.

RULOTE-N FLACARI. O tabara locuita de circa 1.000 de tigani romani si bosniaci a luat foc saptamana trecuta in apropiere de Milano. Deocamdata nu se stie de la ce a izbucnit incendiul, care nu a facut insa vreo victima. Focul a distrus partea din tabara care era amplasata ilegal. Restul zonei, pentru care exista aprobarea Primariei, a ramas intacta. A fost nevoie de sapte ore pentru ca flacarile sa fie stinse. Autoritatile vor sa-i gazduiasca temporar pe cei 350 de tigani ramasi fara adapost, dar cei mai multi au fugit de teama ca vor fi expulzati.

ABATERE DE LA REGULI. Seful Politiei britanice a inregistrat in secret convorbiri telefonice private cu inalti oficiali din Guvern, dezvaluie saptamanalul de scandal News of the World. Sir Ian Blair a comis aceasta grava abatere de la protocol in august 2005, la scurt timp dupa ce fortele de ordine au impuscat un brazilian despre care credeau ca este terorist. Seful Politiei metropolitane isi inregistra interlocutorii fara stirea acestora.

ACUZATII. Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a invinuit regimul separatist de la Tiraspol de contrabanda cu arme. El considera ca neintelegerile de la granita dintre Ucraina si Transnistria au fost declansate de exportul de arme practicat de Tiraspol. Potrivit liderului de la Chisinau, autoritatile transnistrene acuza o "blocada economica" a regiunii, dar in realitate se tem ca noile dispozitii vamale, potrivit carora toate marfurile exportate de Transnistria trebuie sa detina certificate de export eliberate de Chisinau, impuse de Ucraina, vor afecta grav doar exportul de arme.

"In fiecare an, in Moldova, se comercializeaza ilegal rachete, mine, sute de mii de automate Kalasnikov, provenite din Transnistria. Ei nu se pot lipsi de acest comet. De fapt, ei se tem ca traficul va fi stopat. De aici si isteria in jurul acestei asa-zise blocade. In realitate insa nu exista nici o blocada", a declarat Voronin, citat de Interfax. Liderul de la Chisinau a mai adaugat ca, in prezent, Moldova actioneaza de comun acord cu Ucraina, pentru ca planul Kievului este solutia democratizarii si demilitarizarii Transnistriei.

OSTATICI IN SPITAL. Un barbat inarmat, de origine siriana, a luat ostatica o femeie, cu tot cu bebelusul ei, intr-un spital din Germania, informeaza AFP. Femeia tocmai nascuse, a anuntat un purtator de cuvant al spitalului. Nu este clar, deocamdata, ce fel de relatiei exista intre atacator si ostatici. La ora inchiderii editiei, autoritatile nu stiau decat ca individul, in varsta de 32 de ani, are asupra sa un pistol.
×
Subiecte în articol: externe