x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

08 Mar 2006   •   00:00
MACABRU. Cadavre in descompunere continua sa fie scoase din casele in ruina din orasul american New Orleans, la sase luni dupa devastatoarea trecere a ciclonului Katrina. Operatiunile de cautare a victimelor au fost reluate la inceputul acestei saptamani, dupa ce fusesera intrerupte in octombrie. La acel moment, bilantul oficial indica 972 de morti. Ulterior, au mai fost gasite, de rude sau de prieteni, alte 131 de cadavre. In prezent, numarul celor disparuti in statul Louisiana este de 1.400.

PROTEST IMPERIAL. Gandul ca Japonia sa fie condusa de o femeie a scos pe strazile din Tokyo peste 10.000 de oameni, transmite AFP. Manifestantii se opun asa-numitei reforme imperiale, care ar permite ca, in lipsa unui mostenitor de sex barbatesc, tronul sa ii revina femeii celei mai bine plasate in arborele genealogic al familiei imperiale. In cea mai veche dinastie din lume nu s-a mai nascut, de 40 de ani, nici un baiat.

EXTREMISM. O femeie ramasa insarcinata in urma unui viol sau a unei relatii incestuoase nu are voie sa avorteze in statul american Dakota, din sudul tarii. Guvernatorul a semnat o lege ce trece in ilegalitate intreruperea de sarcina. Singurele cazuri in care medicii pot face interventia fara a fi urmariti in Justitie pentru crima sunt cele in care fatul pune in pericol sanatatea mamei. Desi presedintele George W. Bush, el insusi extrem de religios, a calificat legea drept "prea extrema", statul Mississippi este pe cale sa adopte un proiect similar.

SCHISMA IN PPE. Conservatorii britanici incearca sa formeze o noua aripa in Parlamentul European, in care sa atraga si alte formatiuni care nu se mai simt reprezentate de Partidul Popular European, actualul pol de centru-drepta. Potrivit AFP, seful Partidului Conservator, David Cameron, "schisma" s-ar datora felului diferit in care parlamentarii sai si colegii lor din PPE vad viitoarea arhitectura europeana.

ANTRENATI PENTRU ALEGERI. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a inceput instruirea a circa 100 de cadre din Rusia pentru misiuni de observare a alegerilor. Formarea observatorilor are loc cu putin inainte de prezidentialele din Belarus de la 19 martie. Moscova a protestat de mai multe ori in ultimii ani fata de "subiectivitatea" de care ar da dovada OSCE in misiunile de monitorizare a alegerilor din statele care ii sunt apropiate.

SUNT IN VIATA. Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat imagini cu un cetatean britanic si doi canadieni rapiti in Irak in noiembrie 2005. Desi imaginile au fost transmise fara sunet, postul qatariot a relatat ca Norman Kember, James Loney si Harmeet Singh Sooden roaga autoritatile nationale, dar si Guvernul irakian sa ajute la eliberarea lor. Cei trei plecasera in Irak in cadrul Christian Peacemaker Teams, un grup care se opune razboiului din Golf.

×
Subiecte în articol: externe