x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

03 Mar 2006   •   00:00

3 martie 2006

ATENTAT IN PAKISTAN? Atentatul cu bomba care a provocat moartea a doua persoane, joi, la Karachi, fusese pregatit, dupa toate probabilitatile, pentru a coincide cu vizita presedintelui american George W. Bush de sambata, a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului regional. Cel putin doua persoane au fost ucise si 13 au fost ranite, joi, de o dubla explozie care a avut loc in parcarea unui mare hotel de la Karachi, in apropierea consulatului american.

RAZBOI INTRE TRIBURI. Sunnitii din regiunea Hawija, situata la nord de Bagdad, exasperati de campania terorii din acest bastion al rebeliunii, au declarat razboi gruparilor subordonate lui Abu Musab al-Zarqawi, liderul Organizatiei al-Qaida din Irak. Liderii tribali si autoritatile din Hawija au anuntat ca vor lupta "impotriva tuturor celor care comit acte teroriste, in special impotriva al-Qaida".

BUSH STIA! O inregistrare video data publicitatii de o agentie de presa dovedeste ca presedintele George W. Bush si secretarul pentru Securitate Interna, Michael Chertoff, au fost informati, cu o zi inainte de uraganul Katrina, ca digurile din orasul New Orleans ar putea ceda, relateaza Reuters. Primarul orasului New Orleans, Ray Nagin, a afirmat ca a fost socat de inregistrarea video, care contrazice declaratia anterioara a lui Bush care sustinea ca nimeni nu anticipa ruperea digurilor.

DISCULPARE. Statele Unite sustin ca declaratia ambasadei americane referitoare la cazul Valeriu Pasat nu reprezinta o incercare de implicare in politica interna a Republicii Moldova, arata un comunicat oficial, citat de BASA-press. Ambasada SUA isi exprima ingrijorarea privind recentele comentarii aparute in presa, conform carora declaratia reprezentantei diplomatice din 17 februarie privind cazul Pasat ar reprezenta "o ingerinta in politica interna a Moldovei". In declaratia facuta la 17 februarie de ambasada SUA, Washingtonul isi exprima dezamagirea in legatura cu sentinta pronuntata in dosarul fostului ministru al Apararii Valeriu Pasat, reiterand ca Executivul de la Chisinau a luat, in 1997, o decizie corecta vanzand avioane MIG Statelor Unite.

REZOLUTIE. Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a adoptat o a treia rezolutie interimara referitoare la aplicarea deciziei Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) in cazul Ilascu si altii vs. Republica Moldova si Rusia, pronuntata la 8 aprilie 2004. In decizia din 2004, CEDO insista ca Republica Moldova si Rusia trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a pune capat detentiei arbitrare a membrilor grupului Ilascu aflati inca in detentie si sa ii elibereze imediat.

×
Subiecte în articol: externe