x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

02 Mar 2006   •   00:00
INCOMPLETE. Mai multe tari, printre care Polonia si Italia, au furnizat raspunsuri inadecvate sau incomplete la chestionarul Consiliului Europei referitor la dosarul activitatilor secrete ale CIA in Europa, a anuntat secretarul general al organizatiei, Terry Davis. El a mai citat Bosnia si Macedonia si a precizat ca toate acestea vor primi noi solicitari din partea Consiliului. La 21 noiembrie 2005, Consiliul a trimis un chestionar unui numar de 46 de state membre, pentru a incerca sa stabileasca in ce masura guvernele europene aveau cunostinta de zborurile secrete ale CIA si de presupusele centre de detentie secrete pentru prizonieri islamisti pe teritoriul tarilor lor. Consiliul mai afirma ca statele europene au nevoie de o legislatie mai dura, care sa garanteze mentinerea sub control a activitatii serviciilor lor de spionaj si monitorizarea atenta a agentilor straini care opereaza pe teritoriul lor.

LICHIDAT. Liderul militar al Jihadului islamic, miscare radicala palestiniana, care a comis cele mai recente atentate in Israel, a fost ucis ieri intr-o explozie a masinii sale, in Gaza. Israelul a dezmintit orice implicare in acest incident.

BAZE. Sofia negociaza cu SUA instalarea a trei baze militare americane pe teritoriul sau. Aeroportul Graf-Ignatievo, din apropiere de Plovdiv, modernizat conform normelor NATO, a aparut ca varianta posibila, in ultima etapa a negocierilor. Alte doua locatii - poligonul de la Novo Selo, din apropiere de Sliven si baza aeriana de la Bezmer, in apropiere de Yambol - sunt deja certitudine.

A RECUNOSCUT. Fostul presedinte irakian Saddam Hussein a recunoscut ieri, in cadrul celei de-a 14-a audieri in procesul care i-a fost intentat, ca a ordonat distrugerea fermelor de la Dujail, si executarea a 148 de sateni, ca represalii fata de atentatul comis in 1982 asupra convoiului in care se afla, in acelasi sat situat la nord de Bagdad. Procesul sau se va relua la 12 martie.

×
Subiecte în articol: externe