x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

24 Feb 2006   •   00:00
JAF ISTORIC. O banda inarmata a furat marti noapte 59 de milioane de euro de la o trezorerie din Tonbridge, in sud-estul Angliei, transmite BBC. Daca aceasta suma este confirmata, se poate vorbi despre cel mai mare jaf armat din istoria tarii. Deocamdata, cifrele oficiale furnizate de Banca Angliei fac referire la o paguba de 37 de milioane. Hotii l-au rapit pe directorul centrului de depozitare a banilor, i-au imobilizat pe angajatii de la trezorerie, au luat banii si au fugit, fara a rani pe nimeni.

MAJORARI LA CHISINAU. Persoanele care doresc sa renunte la cetatenia moldoveneasca va trebui sa plateasca o taxa de 13,9 dolari, adica de 20 de ori mai mare decat cea existenta pana in prezent, iar cei care vor sa capete cetatenia moldoveneasca trebuie sa scoata din buzunar circa 7 dolari. Asta pentru ca Legislativul de la Chisinau a aprobat ieri majorarea taxelor de stat percepute in cazul renuntarii sau solicitarii cetateniei moldovenesti, transmite BASA-press.

DOAR UN TRATAT. Ministrul de Externe de la Chisinau, Andrei Stratan, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca Republica Moldova va continua sa insiste asupra reluarii discutiilor privind Tratatul de baza moldo-roman. Si asta dupa ce omologul sau roman, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, la Chisinau, ca "Moldova ar trebui sa semneze cu Romania un acord de parteneriat pentru Europa, si nu un tratat care nu mai are nici o relevanta". Stratan a mentionat insa ca nu conteaza cum va fi numit documentul final, "important e ca acesta sa fie semnat". (V.C.)

DUMINICA. La 26 februarie, cand premierul Ariel Sharon implineste 78 de ani, familia si prietenii ii pregatesc o petrecere la Spitalul Hadassah Ein Kerem din Ierusalim. Potrivit ziarului Yediot Ahronot din Israel, Sharon, care se afla in coma de o luna si jumatate, va fi sarbatorit, "daca nu se va intampla ceva dramatic" intre timp. (A.A.)

UNGUREANU, LA LONDRA. Romania arata acum cu totul diferit fata de anul trecut, a apreciat ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul unui interviu acordat postului CNN. Aflat la Londra, Ungureanu s-a aratat optimist cu privire la aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007, subliniind ca s-au luat toate masurile pentru evitarea amanarii aderarii. In acelasi ton optimist se inscrie un articol publicat ieri de Financial Times, care scrie ca mai multi diplomati europeni au declarat, in particular, ca se asteapta ca cele 25 de guverne sa fie de acord cu aderarea Bulgariei si Romaniei la 1 ianuarie 2007. In cadrul vizitei la Londra, Ungureanu a inaugurat si noua sectie consulara a Romaniei in capitala Regatului.

MESAJ DE LA BERLUSCONI. Italia sustine realizarea, de catre Romania, a reformelor in vederea aderarii la timp la UE, este mesajul pe care premierul de la Roma, Silvio Berlusconi, l-a transmis la Bucuresti prin intermediul ministrului pentru Activitati Productive, Caludio Scajola. "Aceste actiuni incep sa aduca rezultatele sperate de comunitatea internationala", se arata in mesaj. Italia a fost prima dintre tarile fondatoare ale Uniunii care a ratificat Tratatul de Aderare a Romaniei, dar si primul partener al Romaniei la nivelul schimburilor economice, a declarat la Bucuresti ministrul Scajola.

RISC MAXIM IN IRAK. Irakul este in pragul unui razboi civil de proportii, afirma analisti citati de cotidianul britanic The Guardian. In ciuda eforturilor liderilor religiosi, siitii si sunitii se ameninta si se ataca reciproc, mai ales dupa atacul cu bomba comis asupra moscheei din Samarra, punct de referinta pentru comunitatea siita. In replica, mai multe locasuri sunite au fost incendiate si distruse in Kut, Amara sau Nassiriya.
×
Subiecte în articol: externe