x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

21 Feb 2006   •   00:00
BUM LA PALAT. O puternica explozie, a carei natura nu a fost determinata deocamdata, a zguduit luni palatul prezidential din Manila, au relatat martori oculari. "Autoritatile investigheaza in prezent originea exploziei", a declarat Isabel de Leon, de la Biroul de presa al Presedintiei filipineze. Explozia s-a auzit in zona din jurul palatului prezidential Malacanang, din centrul capitalei, au declarat martori oculari. Postul de televiziune ABS-CBN, care a trimis o echipa de reporteri la locul incidentului, afirma ca, dupa toate probabilitatile, deflagratia a fost provocata de un mecanism exploziv amplasat intr-o pubela de gunoi aflata in exteriorul complexului prezidential.

ACUZATI. Un raport al Consiliului Europei, dat publicitatii astazi la Strasbourg, acuza Romania de discriminare a rromilor, care, potrivit documentului, sunt victime ale violentei politiei. Forul european releva faptul ca Bucurestiul nu a facut eforturi majore pentru ameliorarea acestei situatii, adoptand o lege in acest sens care nu se aplica. De asemenea, este incriminat faptul ca un organism de lupta impotriva discriminarii este necunoscut publicului larg si ca strategia adoptata cu patru ani in urma este departe de a-si fi atins obiectivele.

OPTIMIST. Premierul bulgar, Serghei Stanisev, s-a declarat optimist in ceea ce priveste urmatorul raport de monitorizare al Comisiei Europene, care urmeaza sa fie prezentat in luna mai, relateaza site-ul Novinite.com. El a subliniat eforturile depuse de Parlamentul bulgar, investit in functie in luna august a anului trecut, care a adoptat deja 55 de legi numai in domeniul integrarii europene. Stanisev a indemnat autoritatile locale sa joace un rol activ, pentru a asigura o gestionare eficienta a celor 11 miliarde de euro care urmeaza sa fie alocate Bulgariei dupa aderarea la Uniunea Europeana.

TATA CHAVEZ. Presedintele venezuelean Hugo Chavez, care isi simte spatele asigurat de faptul ca tara lui vinde Americii 1,5 milioane de barili de petrol pe zi, a lansat o tirada verbala impotriva secretarului de stat american, Condoleezza Rice, amenintand-o cu limbajul unei precupete din piata centrala din Caracas: "Nu te pune cu mine, fato!". "S-a luat iar de mine", a parat Chavez in emisiunea sa televizata saptamanala "Hello President", incurcand in mod intentionat numele diplomatei, in asa fel incat sa insemne "condoleante". "Greseala" Condoleezzei a fost ca l-a numit, recent, pe Chavez "o provocare la adresa democratiei" in America Centrala. (Ana Ilie)

NEGOCIERI. Moscova este rezervata in ceea ce priveste sansele de succes ale negocierilor, incepute ieri, cu Teheranul, asupra planului de imbogatire a uraniului iranian in Rusia, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Vom depune toate eforturile necesare pentru a nu permite agravarea situatiei si evolutia catre o solutie de forta", a spus Lavrov in timpul unei sedinte de Guvern televizata, la care a participat si presedintele Putin. Putin i-a solicitat lui Lavrov sa il tina la curent cu rezultatele negocierilor ruso-iraniene.

×
Subiecte în articol: externe