x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

14 Feb 2006   •   00:00

14 februarie 2006

ASIGURARI. Vicepresedintele Bundestagului (Camera inferioara a parlamentului german), Susanne Kastner, a declarat ieri, dupa o intrevedere la Bucuresti cu ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu, ca Germania va ratifica Tratatul de aderare in timp util, astfel incat Romania sa poata intra in UE la 1 ianuarie 2007. Germania va incepe procesul de ratificare in aprilie, urmand sa fie definitivat dupa publicarea, in mai 2006, a raportului de monitorizare al Comisiei Europene pentru Romania. (Maria Toader)

ROMANI LA ZDUP. Patru romani au fost arestati in Spania pentru tranzactii frauduloase prin internet. Potrivit publicatiei online Europapress, romanii au fost arestati in urma a trei actiuni distincte ale politiei. Investigatia a inceput de la un denunt referitor la transferarea sumei de 2.600 de euro, efectuata din contul unei persoane particulare catre o companie ai carei presupusi administratori erau doi dintre romanii arestati.

PENTRU MINORITATI. Excluderea sociala si pe piata muncii a minoritatilor etnice a dus la infiintarea unui grup de lucru al Comisiei Europene, care sa caute solutii pentru o mai buna integrare a acestora. Grupul de lucru este prezidat de fosta presedinta a Camerei Inferioare a parlamentului german, Rita Süssmuth. "Este o problema sensibila si importanta pentru coeziunea sociala a Europei", crede Süssmuth, aratand ca diversitatea etnica tine pasul cu extinderea Uniunii, inclusiv dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei.

REPLICA IRANIANA. Dupa ce un ziar iranian a lansat ieri un concurs international de caricaturi pe tema Holocaustului, site-ul de internet al Casei caricaturii din Iran a publicat, in aceeasi zi, o prima caricatura pe aceeasi tema. Intre timp, la Washington, Condoleezza Rice, secretarul de stat american, continua sa insiste asupra necesitatii unor "actiuni responsabile" din partea guvernelor Iranului si Siriei. SUA au inaintat o plangere Damascului, in care subliniau ca "manifestatiile violente sunt provocate artificial si trebuie controlate".

AI NIMANUI. Circa 1.500 de copii ai nimanui se afla pe strazile Pragai. Un responsabil local, Laszlo Suemegh, coordonatorul proiectului "Sansa", sustine ca multi dintre acesti copii ai strazii sunt de origine romana, ucraineana, slovaca. Potrivit cotidianului ceh Lidova, proiectul "Sansa" ofera micutilor posibilitatea de a fi educati intr-un centru special amenajat. (Maria Toader)

RAZBOINICII. Bulgaria, in calitate de membru NATO, va participa la un eventual atac impotriva Iranului daca Alianta va decide sa lanseze o astfel de actiune, a anuntat ministrul bulgar al Apararii, Vesselin Bliznakov, citat de Novinite.com. El a declarat ca SUA ar putea ataca Iranul pentru a impiedica eforturile acestei tari de a se inzestra cu arsenal nuclear. Bulgaria are relatii bune cu toate statele din lumea araba, dar nu exista suficiente garantii ca Iranul nu dezvolta armament nuclear, a spus ministrul.

ROMANI CONTRA VLAHI. Romanii din Serbia isi boicoteaza initiativele, transmite BBC. Cei din provincia Voivodina incearca sa blocheze demersul romanilor din Valea Timocului, asa-numitii vlahi, de a-si forma propriul consiliu national si de a obtine astfel statutul de minoritate nationala. Comunitatea Romanilor Voivodineni din Varset si Consiliul National Roman din Serbia sunt nemultumiti pentru ca vlahii ar forma o minoritate distincta si invoca divizarea comunitatii. In Timoc, spre deosebire de Voivodina, nu exista scoli in limba romana, iar vlahii au nume sarbizate.
×
Subiecte în articol: externe