x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

11 Feb 2006   •   00:00

11 februarie 2006

CARTITA. Vicepresedintele SUA, Dick Cheney, este sursa scurgerilor de informatii care l-au discreditat pe unul dintre cei mai de agresivi critici ai razboiului din Irak. Revista National Journal din SUA scrie, in editia sa de ieri, ca Cheney i-a permis fostului sau asistent, Lewis Libby, sa dezvaluie presei informatii secrete pentru a-l discredita pe Joe Wilson, critic al razboiului din Irak. Libby este acuzat de sperjur si alte delicte in scandalul dezvaluirii identitatii agentului secret CIA Valerie Plame, sotia lui Wilson. Numele lui Cheney apare si in alte documente juridice.

INITIATIVA. In vreme ce unele cotidiene europene se gandesc de doua ori inainte de a publica faimoasele de-acum caricaturi ale profetului Mahomed, care au inflamat lumea araba, un fabricant de tricouri din SUA a gasit o solutie lucrativa, dar care sa-i exprime si convingerile politice. Tricourile MetroSpy imprimate cu una dintre caricaturi, profetul Ma-homed cu turban in forma de bomba, s-au dat ca painea calda din prima zi cand au fost puse in vanzare pe site-ul www.shopmetrospy.com. (Ana Ilie)

AVIOANELE CIA. Organizatia Reporteri Fara Frontiere a facut apel la ministii elvetieni ai Justitiei si Apararii, pentru ca acuzatiile care se aduc celor trei jurnalisti de la publicatia SonntagsBlick, care au dezvaluit existenta inchisorilor secrete ale CIA din Europa, sa fie retrase. SonntagsBlick a reprodus la 8 ianuarie un fax trimis de Ministerul de Externe din Egipt la ambasada sa din Londra, in care se facea referire la existenta unor centre de detentie ale CIA in Kosovo, Macedonia, Ucraina, Romania si Bulgaria. In urma celor doua anchete declansate de elvetieni, una militara si alta penala, cu scopul de a descoperi sursa scurgerii de informatii, cei trei jurnalisti risca pedepse cu inchisoarea.

SECRETELE LUI BUSH. Presedintele Bush a facut publice mai multe detalii legate de o tentativa a Al-Qaeda de a lansa un atac terorist la Los Angeles, in 2001. Liderul SUA a obtinut, astfel, sprijinul Congresului pentru aprobarea programului de spionare a americanilor si a strainilor aflati in SUA si suspectati de terorism. Anuntul lui Bush a starnit confuzie la Los Angeles, unde edilul-sef, Antonio Villaraigosa, nu intelege de ce nu a fost anuntat de Casa Alba in legatura cu dezvaluirile lui Bush.

FARA ISRAEL. Aderarea Israelului la Organizatia Atlanticului de Nord nu se afla pe agenda NATO, a dat asigurari secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer. El a respins astfel o solicitare a Italiei, potrivit careia Israelul ar trebui sa fie inclus pe lista tarilor membre ale NATO pentru a fi protejat de orice amenintari din partea Iranului. Scheffer a declarat pentru Agentia de stiri Reuters ca aceasta chestiune este de natura virtuala. Israelul in-cearca de ani buni sa inchege legaturile cu NATO, fara insa a cere sa i se acorde statutul de membru al Aliantei.

ROMANI PRINSI LA FURAT. Doi romani - Emanuel Moldoveanu si Claudio Hotea - sunt cercetati in orasul Auburn, SUA, pentru furt din bancomate. Potrivit Politiei, sute de americani ar putea fi victimele celor doi romani, se arata pe pagina de internet a televiziunii News 10 din Sacremento. Desi Emanuel, in varsta de 34 de ani, a platit o cautiune de 200.000 de dolari, iar familia sustine ca acesta este nevinovat, Politia spune ca are dovezi inregistrate, pe casete video, in mai multe benzinarii si un cazinou. Potrivit aceleiasi surse, Moldoveanu a fost fotbalist profesionist in Romania, inainte de a pleca din tara in urma cu sase ani.

Grupaj realizat de Anca Aldea
×
Subiecte în articol: externe