x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

10 Feb 2006   •   00:00
ATAC IN TURCIA. O grupare armata kurda, Soimii libertatii din Kurdistan, a revendicat atentatul cu bomba care s-a soldat cu 14 raniti, printre care si membri ai politiei, intr-un internet-cafe frecventat de agentii de securitate din Istanbul, relateaza AFP. Unul dintre raniti, un copil, este in stare grava, au precizat autoritatile din districtul Bayrampasa, aflat in zona europeana a orasului turc in care a avut loc atentatul.

N-AM SCAPAT DE COMUNISM. Trecutul comunist continua sa marcheze viata publica in Europa de Est, unde informatii despre colaboratori ai fostelor politii politice ies la iveala chiar si la 16 ani dupa caderea Cortinei de Fier, scrie ziarul britanic IHT. "Este dificil sa scoti la iveala adevarul in Romania. De obicei, adevarul este acoperit de noroi si dezinformare", sustine un expert de la Institutul german pentru Politici de Securitate. Ziarul aminteste ca Romania a anuntat abia in decembrie ca va infiinta un institut pentru investigarea crimelor din perioada 1945-1989.

SUFERIND. Liderul separatistilor kurzi, Abdullah Ocalan, condamnat la inchisoare pe viata in Turcia, a facut un infarct si este intr-o stare foarte grava, au anuntat avocatii sai, citati de agentia de presa italiana Ansa. Liderul kurd este detinut pe insula-inchisoare Imrali. Aparatorii sai au cerut Uniunii Europene si Comitetului pentru prevenirea torturii sa intervina pe langa autoritatile turce, pentru a le permite lor si familiei lui Ocalan sa il viziteze. Avocatii sustin ca vor sa se convinga cu ochii lor in ce stare de afla liderul kurd. Surse oficiale de la Ankara, citate de AFP, sustin insa ca Ocalan nu este bolnav.

RATIFICARE. Cehia a ratificat tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, a anuntat Ministerul de Externe de la Praga. Bulgaria si Romania au fost insa criticate ca nu au inregistrat progrese considerabile in combaterea coruptiei, in pofida avertismentelor UE. Ambele tari risca astfel amanarea aderarii pentru 2008, precizeaza agentia ceha CTK.

LOVITURA DE TEATRU. Presedintele rus Vladimir Putin a provocat stupoare la Washington, invitandu-i la Moscova pe liderii Hamas, invingatorii din alegerile palestiniene. Vizita ar avea loc "in curand", potrivit lui Putin, care si-a pus pe tapet dorinta de a deveni un actor important in procesul de pace din Orientul Mijlociu. Initiativa liderului de la Kremlin i-a luat pe nepregatite pe americani. Departamentul de Stat a solicitat Moscovei "clarificari". De partea cealalta, responsabilii Hamas s-au aratat incantati si grabiti sa onoreze invitatia.

RAPIT. Un diplomat egiptean a fost rapit joi de persoane inarmate in Gaza, a anuntat o sursa din politia palestiniana. Diplomatul se deplasa catre reprezentanta egipteana din Gaza. Masina in care se afla a fost oprita de persoane inarmate si avand fetele acoperite, care l-au obligat pe diplomat sa coboare si l-au transferat la bordul altui vehicul.

×
Subiecte în articol: externe