x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

09 Feb 2006   •   00:00

9 februarie 2006

SCANDALUL CARICATURILOR. Un adolescent turc in varsta de 16 ani a fost anchetat pentru uciderea unui preot catolic italian in localitatea turca nord-estica Trabzon, informeaza AFP. Crima a avut loc intr-un context international framantat, cand lumea musulmana protesta fata de unele caricaturi calificate drept injurioase, publicate initial de un cotidian danez. Canalul de televiziune NTV a precizat ca adolescentul a recunoscut ca l-a ucis pe preot din cauza caricaturilor, insa aceasta informatie nu a fost confirmata oficial. Tot din cauza acestui scandal, observatorii internationali din Hebron au anuntat ieri ca se retrag temporar din oras, dupa ce manifestanti palestinieni au atacat sediul misiunii cu pietre, pentru a protesta fata de publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed.

APEL. Presedintele SUA, George W. Bush, a cerut ieri guvernelor tarilor musulmane unde se desfasoara proteste violente fata de caricaturile daneze cu profetul Mahomed sa puna capat acestor acte. "Cer guvernelor din toata lumea sa opreasca violentele, sa fie respectuoase, sa protejeze proprietatea si vietile diplomatilor inocenti", a spus Bush dupa o intrevedere cu Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. El a insistat asupra faptului ca presa ar trebui sa fie mai responsabila atunci cand decide publicarea unor informatii delicate. "O data cu libertatea presei apare responsabilitatea de a da dovada de consideratie fata de ceilalti", a precizat Bush. Si interlocutorul sau, Regele Abdullah, a condamnat caricaturile aparute in presa daneza, dar a precizat ca protestele ar trebui sa se desfasoare pasnic. Intre timp, 14 oameni si-au pierdut viata in protestele din Afganistan, Somalia, Liban si Turcia.

NU NE MAI DAU BANI. Casa Alba este de parere ca tranzitia economica a Romaniei merge atat de bine, incat tara noastra nu mai are nevoie de ajutoare. Potrivit planului de buget pentru 2007 inaintat de presedintele Bush Congresului, Romania, Croatia si Bulgaria nu vor mai primi anul viitor ajutoare economice. Unii observatori cred insa ca Administratia Bush a fost nevoita sa elimine din cheltuieli pentru a face fata razboiului din Irak, operatiunilor din Afganistan si reabilitarii zonelor afectate de uragane. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe