x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

03 Dec 2005   •   00:00
COMERT. Rusia a incheiat un contract cu Iranul, prin care ii va vinde 29 de sisteme antiracheta rusesti Tor M-1. Cotidianul financiar rus Vedomosti scrie ca Iranul se va apara impotriva SUA si Israelului cu ajutorul sistemelor pe care le achizitioneaza. Contractul cu Iranul nu va incalca nici un angajament international al Rusiei, intrucat Moscova s-a retras in anul 2000 din acordul secret incheiat cu Washingtonul, care limita livrarile de arme rusesti catre Iran.

CIFRA ROTUNDA. Americanul Kenneth Lee Boyd, in varsta de 57 de ani, a devenit cel de-al 1.000-lea detinut executat dupa reintroducerea pedepsei capitale in SUA, in 1976. Boyd a fost executat prin injectie letala la penitenciarul din Raleigh, statul Carolina de Nord. El fusese condamnat in 1994, pentru ca si-a impuscat sotia si pe tatal acesteia. La executie au fost prezenti, alaturi de familie si ziaristi, un grup de circa 120 de manifestanti impotriva pedepsei cu moartea.

VIZIUNI. Premierul belgian Guy Verhofstadt pledeaza in cea mai recenta lucrare a sa pentru crearea unei Europe federale, intr-o tentativa de a se opune actualului curent eurosceptic care domina opinia publica europeana. Lucrarea se intituleaza "Statele Unite ale Europei" si propune iesirea din blocajul cu care se confrunta Uniunea Europeana dupa respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda.

PACE. Cel putin 1.000 de credinciosi irakieni siiti si suniti s-au rugat impreuna, cu ocazia unei demonstratii in centrul Bagdadului, dand dovada de unitate, inaintea apropiatelor alegeri legislative din 15 decembrie. Grupurile de credinciosi au demonstrat impreuna, denuntand raidurile militare si ale politiei irakiene si arestarile efectuate in randurile populatiei banuite de implicare in insurectia din Irak.

BINEVENITI. Muncitorii originari din statele est-europene membre care au aderat anul trecut la Uniunea Europeana au contribuit la satisfacerea partiala a nevoii de forta de munca din Danemarca. Potrivit unui raport, ei au avut o contributie pretioasa, mai ales in sectoarele agriculturii, horticulturii si constructiilor. In total, circa 5.400 de permise de munca au fost acordate cetatenilor originari din Europa de Est de la 1 mai 2004 si pana in august 2005, potrivit Biroului de Imigratie de la Copenhaga.

Grupaj realizat de Radu Croitoru

×
Subiecte în articol: externe