x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

02 Dec 2005   •   00:00
RECHEMAT FARA EXPLICATII. Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Victor Zlacevschi, a fost rechemat miercuri din functie printr-o hotarare de guvern. Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe de la Chisinau au refuzat sa precizeze din ce motive a fost rechemat ambasadorul, dar au subliniat ca in aceasta functie va fi numita "o persoana cu mai multa simpatie fata de valorile si de cultura romaneasca si care ar putea conlucra mai eficient cu autoritatile romane in domeniul integrarii europene".

IMPACIUITOR IN CAMPANIE ELECTORALA. Premierul israelian Ariel Sharon a afirmat ca vrea sa ajunga "la un aranjament politic" cu palestinienii si "la pace". "Sper ca palestinienii au invatat si ei lectia si au inteles ca trebuie sa puna punct politicii din ultimii ani care a impiedicat incheierea unui acord. Sper ca palestinienii vor face un efort si vor merge inainte", a mai spus el.

BANI CONTRA IMAGINE. Armata americana plateste in secret publicatii irakiene pentru ca acestea sa prezinte articole scrise de trupele americane, desi sustine ca promoveaza principiile democratice, transparenta politica si libertatea de exprimare. Potrivit cotidianului The Los Angeles Times, articolele sunt scrise de militari americani, traduse in araba si publicate in ziare din Bagdad cu ajutorul unei companii aflate sub contract cu Departamentul Apararii. Textele omit informatiile care ar putea afecta imaginea trupelor americane si guvernului irakian.

DUBLA CETATENIE, DIN NOU. Partidul socialist ungar, aflat la guvernare, a adoptat ieri o propunere de modificare a Constitutiei, potrivit careia etnicii maghiari din statele invecinate fac parte din comunitatea ungara, avand aceeasi limba, cultura si istorie. Potrivit MTI, partidul SZDSZ, care face parte din coalitia de guvernamant, a criticat aceasta masura, apreciind ca este necesara o politica realista, corecta si europeana in privinta etnicilor maghiari, dar a subliniat ca amendarea Constitutiei nu este necesara.

ISLAMISMUL, INCOLTIT. Ministrii UE de Interne au adoptat o strategie menita sa previna escaladarea islamismului radical si actele teroriste, prin supravegherea mai atenta a imamilor si a site-urilor internet islamiste. Documentul enunta recomandarile generale pentru cele 25 de state membre si vizeaza "intreruperea activitatilor retelelor care atrag persoane catre terorism si asigurarea ca vocile moderate inving extremismul".

VIZE "MURDARE". Dupa Ungaria, Croatia, Bulgaria si Romania, Ucraina si Austria au ajuns, la randul lor, protagonistele unui scandal al vizelor. Potrivit unor informatii publicate de presa austriaca si confirmate de un membru al legislativului de la Viena, 28.000 de vize Schengen au fost eliberate fraudulos de ambasada Austriei la Kiev in cursul anului 2004. In circuitul ilegal ar fi implicati si diplomati austrieci, iar costul unei vize varia intre 300 si 1.500 de euro.

COMUNIST PREMIAT PENTRU UCRAINA. Presedintele polonez Aleksander Kwasniewski a fost desemnat "Personalitatea politica europeana a anului" de catre European Voice, principalul saptamanal european. Kwasniewski, de formatie comunista, se afla la sfarsitul celui de-al doilea mandat, care se va incheia la 23 decembrie. El a fost desemnat pentru acest premiu de catre cititorii European Voice, care au salutat rolul pe care acesta l-a avut in asigurarea caracterului pasnic al revolutiei ucrainene.

Grupaj realizat de Ana Ilie
×
Subiecte în articol: externe