x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

28 Noi 2005   •   00:00
MARTOR UCIS. Un martor-cheie in cazul asasinarii fostului premier libanez Rafic Hariri a fost gasit mort, relateaza site-ul Debka. Nawar Dora era patronul unui magazin de unde au fost cumparate cateva telefoane mobile folosite de asasinii lui Hariri si de cei care au coordonat atacul. Autorul raportului ONU pentru acest caz, Delev Mehlis, punea mare pret pe indiciile oferite de existenta acestor telefoane si spera ca il vor ajuta sa dea de urma asasinilor. Rafic Hariri a fost ucis in februarie, iar comunitatea internationala crede ca autoritatile siriene nu au fost straine de acest complot.

MINCINOSII! Postul de televiziune qatariot al-Jazeera a fost acuzat de secretarul de stat american al Apararii, Donald Rumsfeld, ca a transmis reportaje "rau-intentionate, inexacte si nejustificabile" despre razboiul din Irak. Materialele ar fi fost transmise chiar cu o zi inainte de intalnirea lui George W. Bush cu premierul britanic Tony Blair. Ele sugerau ca presedintele SUA ar fi avut in vedere bombardarea sediului acestui post tv. Intr-o interventie anterioara, Rumsfeld s-a limitat la a declara ca qatariotii sunt "pur si simplu niste mincinosi".

PROTEST. Decizia autoritatilor poloneze de a interzice un mars al homosexualilor a provocat proteste in cateva orase din Polonia. Potrivit AFP, cateva sute de persoane au manifestat la Poznan, in vestul Poloniei, si la Katowice, in sudul tarii. "Vrem sa luptam pentru libertatea de exprimare si de adunare, deoarece interzicerea marsului nostru de saptamana trecuta nu este un caz izolat" in Polonia, a declarat Iza Kowalczyk, militanta a asociatiei ecologiste Zieloni 2004. In pofida interdictiei, marsul organizat cu o saptamana in urma, la apelul unor asociatii ale homosexualilor, femeilor si ecologistilor, a avut loc si s-a desfasurat intr-un climat de violente, zeci de manifestanti fiind retinuti de politie.

PLAN. Zborurile spatiale locuite nu sunt o prioritate pentru Japonia, care prefera sa faca progrese in planul explorarii spatiului prin intermediul robotilor si al altor dispozitive speciale. "Cred ca lucrurile pe care omul le poate face in spatiu nu sunt foarte numeroase. Putem realiza mai multe lucruri in spatiu cu ajutorul masinilor", a apreciat Hiroki Matsuo, responsabil al comisiei pentru activitati spatiale din cadrul Ministerului nipon al Stiintei. Potrivit lui Matsuo, Japonia trebuie sa se diferentieze de restul statelor prin acordarea unei atentii speciale formarii corpurilor spatiale, cum ar fi Luna, si cartografierii lor cu ajutorul tehnologiilor performante.

"PARODIE DE ALEGERI". Alegatorii ceceni au votat ieri pentru a desemna primul parlament local din ultimii ani, intr-un scrutin legislativ prezentat de Kremlin drept ultima etapa a procesului de "normalizare" din republica separatista. Din cei 600.000 de alegatori, 34.000 sunt soldati sau ofiteri din fortele federale mobilizate in Cecenia. Ei urmeaza sa desemneze 58 de deputati in parlamentul local. Printre cei 350 de candidati se numara si cinci ofiteri rusi, dar si multi functionari din Administratia prorusa de la Groznii. Organizatiile neguvernamentale au denuntat deja alegerile drept "o parodie" de scrutin, desfasurat "sub amenintarea pustilor".

ALIANTA. Noul partid creat de premierul israelian Ariel Sharon ar putea avea parte de sprijinul fostului lider laburist Shimon Peres. Sharon, care a creat formatiunea Kadima in vederea alegerilor legislative anticipate din luna martie, este dispus sa ii ofere lui Peres, in varsta de 82 de ani, al doilea loc pe listele electorale. La randul sau, partidul laburist doreste sa obtina sprijinul lui Peres, dar, potrivit postului de radio militar israelian, citat de AFP, nu este dispus sa ii ofere aceleasi avantaje ca Sharon.

VANDALISME. In orasul Mostar din Bosnia, la numai cateva ore dupa ce a fost inaugurata cu mare fast o statuie a legendei artelor martiale, actorul Bruce Lee (foto), aceasta a si fost vandalizata. Ieri-dimineata statuia a fost gasita fara "nunchaku", una dintre armele de Kung Fu ale maestrului Lee.

ABUZURI. Veritabile ritualuri de tortura, comise in Marina Regala a Marii Britanii, au fost facute publice dupa ce un recrut a filmat cu o camera ascunsa momentul in care un alt militar a fost batut de un superior. Inregistrarea a fost obtinuta de publicatia britanica News of the World si prezinta imagini cu doi tineri recruti din Marina care primesc ordin de a se lupta in mijlocul unui grup de persoane. In momentul in care unul dintre acestia se opune, un superior ii aplica lovituri in zona fetei, lasandu-l sa zaca inconstient.
×
Subiecte în articol: externe