x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

29 Sep 2005   •   00:00
HOP SI BULGARIA. Bulgaria ii calca Romaniei pe urme in ceea ce priveste stergerea datoriilor care ar trebui recuperate de la irakieni. Ministrul de Finante de la Sofia, Plamen Oresarski, a anuntat ieri ca Bulgaria va incepe negocierile cu autoritatile de la Bagdad pentru stergerea a 80% din creantele de 1,7 miliarde de dolari ale Irakulului. Ministrul a explicat ca este foarte putin probabil ca Bulgaria sa-si recapete banii in contextul in care Clubul de la Paris a anulat deja 80% din cele 39 de miliarde de dolari pe care Irakul le datora statelor membre. In acest context, "sansele recuperarii de catre Bulgaria a mai mult de o cincime din datorie sunt minime", spune Oresarski. (Anca Aldea)

ARESTARE LA KABUL. Politia afgana a arestat un suspect care ar fi participat la rapirea italiencei Clementina Cantoni. Barbatul, Timur Shah, a fost retinut la Kabul, impreuna cu doi dintre prietenii sai. In timpul captivitatii Clementinei, Timur a amenintat, in repetate randuri, ca o va ucide pe ostatica. In varsta de 32 de ani, italianca a fost rapita la 16 mai si eliberata la 9 iunie.

15 ANI. Liderii de la Tiraspol cred ca rezolvarea propriu-zisa a crizei transnistrene va dura 15 ani. Potrivit unei corespondente Mediafax, ministrul de Externe al provinciei separatiste, Valeri Litkai, nu a putut explica motivele pentru care Romania nu a fost invitata sa participe la procesul de solutionare a crizei transnistrene, asa cum au cerut, initial, autoritatile de la Chisinau. La aceasta intrebare a raspuns insa seful misiunii OSCE in Republica Moldova, William Hill. Acesta a declarat ca Bucurestiul "a recunoscut ca a comis o greseala atunci cand s-a retras din proces, in 1992". De la Odesa, ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, a declarat ca "Romania ar putea fi antrenata in rezolvarea problemei transnistrene, dar in perioada post-conflictuala".

SENTINTA USOARA. Soldatul Lynndie England, gasita vinovata in scandalul abuzuruilor de la inchisoarea Abu Ghraib din Irak, a fost condamnata la trei ani de inchisoare. La aflarea vestii ca va fi exclusa din randurile Armatei americane, Lynndie a izbucnit in plans. Tanara in varsta de 22 de ani a uitat probabil ca anul trecut s-a fotografiat cu mai multi prizonieri irakieni si ca i-a umilit doar de dragul amuzamentului.

×
Subiecte în articol: externe