x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

28 Sep 2005   •   00:00
TRAFIC CU ARME. In ultimii 35 de ani, Armata Republicana Irlandeza (IRA) a cumparat cantitati uriase de armament de pe piata neagra din Europa, Statele Unite si Orientul Mijlociu. Majoritatea armelor au fost achizitionate din Libia, in perioada 1984-1987. Nici Romania nu lipseste de pe lista ofertantilor de arme. Potrivit presei irlandeze, Romania si Cehia au vandut IRA diferite versiuni ale mitralierelor Kalasnikov. In ultimii patru ani, marea majoritate a armelor detinute de IRA a fost distrusa.

AMENINTARI. Dupa ce premierul israelian, Ariel Sharon, a fost reconfirmat in functia partidului sau, ministrul Apararii din Israel, Shaul Mofaz, a anuntat ieri ca operatiunile pentru eliminarea militantilor islamisti, membri ai Hamas si ai Jihadului islamic, vor continua. "Armata israeliana are toate mijloacele necesare pentru a-i impiedica sa comita atacuri cu rachete", a spus ministrul, avertizand Hamasul ca Israelul "va duce o politica de intimidare".

STRICT SECRET. De doua luni, premierul britanic, Tony Blair, si ministrul Apararii, John Reid, negociaza in secret cu Arabia Saudita un contract de vanzare de echipamente militare in valoare de 40 de miliarde de lire sterline. Potrivit ziarului britanic The Guardian, cei doi oficiali au incercat sa-l convinga pe printul mostenitor saudit sa isi reechipeze armata cu avioane Typhoon, produse, in mare parte, de compania britanica BAE Systems. Momentan, negocierile au intrat in impas pentru ca Riadul a cerut Londrei sa extradeze doi disidenti sauditi, sa faciliteze reluarea curselor companiei aeriane British Airways catre Arabia Saudita si sa renunte la o ancheta de coruptie in care este implicat si ginerele printului mostenitor.

×
Subiecte în articol: externe