x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

17 Sep 2005   •   00:00
O NOUA RETRAGERE. Norvegia si-ar putea retrage ofiterii din Irak, a declarat viitorul prim-ministru, Jens Stoltenberg. Acesta i-a sugerat joi presedintelui american, George W. Bush, ca, dupa ce va prelua puterea, va face tot posibilul sa aduca acasa contingentul format din circa 20 de ofiteri norvegieni. Prin aceasta afirmatie, viitorul premier incearca sa-si tina promisiunile facute in timpul campaniei, cand s-a declarat sustinatorul retragerii cat mai rapide a militarilor din Irak.

SUPLIMENTARE DE EFECTIVE. Armata ceha intentioneaza sa suplimenteze in 2007-2008 efectivele din Afganistan, in cadrul contingentului multinational comandat de Polonia, a declarat ministrul ceh al Apararii, Karel Kuehnl. In Afganistan se afla momentan circa 50 de militari cehi, unii dintre ei fiind stationati la Kabul, iar restul, in nordul Afganistanului, unde sunt mobilizati alaturi de militari danezi si germani.

REAPARITIE. Numarul 56 al revistei de consemnari si atitudini Balcanii si Europa, va putea fi din nou lecturat de cititorii dornici sa se informeze atat despre schimbarile si noutatile din lumea politica interna, cat si despre geopolitica regionala. In paginile revistei poate fi gasita o serie de interviuri cu oameni politici romani, cu diplomati, dintre care se remarca si noul ambasador roman in Federatia Rusa, Ioan Donca.

ENERGIE SCUMPA. Costul energiei constituie la ora actuala o amenintare mai mare la adresa SUA decat terorismul. Aceasta este concluzia unui studiu al Asociatiei Nationale pentru Economia Afacerilor, publicat de Agentia Reuters. Sondajul, realizat in randul a 202 dintre membrii asociatiei, a relevat ca 30% dintre acestia considera ca preturile energiei prezinta cel mai mare risc pentru dezvoltare, in timp ce doar 20% dintre economisti sustin ca terorismul este cea mai mare problema.

Grupaj realizat de Maria Toader

×
Subiecte în articol: externe