x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

31 Aug 2005   •   00:00
BIBI REVINE. Benjamin Netanyahu, principalul rival al premierului Ariel Sharon in cadrul Partidului Likud, si-a anuntat oficial, marti, candidatura pentru conducerea formatiunii politice. El a demisionat din functia de ministru de Finante la 7 august, cu o saptamana inaintea inceperii aplicarii planului de retragere din coloniile evreiesti din Fasia Gaza si Cisiordania. Netanyahu a denuntat acest plan, care, in viziunea sa, tradeaza ideologia traditionala a Likud, favorabila constituirii "Marelui Israel" (ale carui granite se suprapun celor biblice).

FACILITATI. Chisinaul va simplifica procedura de confirmare a cetateniei moldovenesti pentru locuitorii Transnistriei. Initiativa apartine presedintelui Vladimir Voronin, care a solicitat Guvernului ca perfectarea documentelor pentru transnistreni sa aiba loc gratuit. Analistii politici explica gestul presedintelui moldovean prin faptul ca la sfarsitul acestui an, in conformitate cu planul ucrainean de solutionare a diferendului transnistrean, in regiunea separatista vor avea loc alegeri legislative sub patronaj international la care vor putea participa doar persoanele care detin cetatenia Republicii Moldova. Conform datelor oficiale, la ora actuala, din cei aproximativ 700.000 de locuitori ai Transnistriei, cetatenia Republicii Moldova este detinuta de mai bine de 270.000.

MODEL. Occidentul are datoria de a promova democratia in tarile cu regimuri autoritare sau totalitare, a decla-rat ieri fostul secretar de stat american Madeleine Albright, cu ocazia unei conferinte internationale care a avut loc la Varsovia cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la infiintarea sindicatului Solidaritatea. "Stim cu totii ca ideea de a revendica si face presiuni asupra unor regimuri nu a murit o data cu fosta URSS. Ea este inca vie in tari cum ar fi China, Zimbabwe, Coreea de Nord sau Belarus", a adaugat ea, avertizand totodata statele occidentale asupra unor atitudini de "autosuficienta" pe care acestea le promoveaza.

VICTIME. Armata americana a lansat marti o serie de raiduri aeriene impotriva unor presupuse adaposturi ale retelei teroriste al-Qaeda, situate in apropierea granitei cu Siria, care s-au soldat cu moartea a cel putin 56 de persoane, printre care si un lider al retelei, pe nume Abu Islam. Raidurile au fost lansate ca urmare a numeroaselor informatii primite de la locuitori cu privire la "prezenta unui numar mare de teroristi din gruparea al-Qaeda, condusa de Abu Musab al-Zarqawi, care s-au reunit intr-o cladire abandonata din nord-estul orasului", a declarat Armata americana, printr-un comunicat.

×
Subiecte în articol: externe