x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

24 Noi 2006   •   00:00
BOTEZ - Nas portocaliu cu trandafiri georgieni
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a acceptat sa devina nasul de botez al fiului lui Mihail Saakasvili, omologul sau georgian. Sosit ieri in capitala georgiana, pentru ceremoniile de sarbatorire a 3 ani de la Revolutia Trandafirilor care l-au adus pe Saakasvili la putere, Iuscenko a asistat la slujba de crestinare a micutului Mihail, pe care l-a botezat impreuna cu celalalt nas, faimosul balerin georgian Nino Ananiashvili, directorul Operei din Tbilisi. Tot ieri, la Tbilisi au avut loc manifestarile oficiale pentru celebrarea Revolutiei Trandafirilor din toamna lui 2003. (Delia Zahareanu)

POSTURI LA COMISIE - Romanii raman in carti
Planurile Comisiei Europene de a recruta 250 de noi angajati din Romania si Bulgaria vor fi mentinute dupa ce eurodeputatii si statele membre au respins initiativa presedintiei finlandeze de a reduce bugetul comisiei pe 2007 cu 56 de milioane de euro, relateaza EUObserver. Dezbaterile intense din jurul bugetului sunt insa departe de a se fi incheiat, fondurile alocate politicii externe starnind in continuare nemultumire la Bruxelles. Comisia a renuntat la reducerile de personal dupa o intalnire de 12 ore intre diplomatii finlandezi si eurodeputati.

ACHIZITIE - Tabloid in buzunarul Gazpromului
Concernul Gazprom, care detine monopolul de stat asupra energiei, a anuntat ieri preluarea influentului tabloid Komsomolskaya Gazeta, ziarul cu cel mai mare tiraj de pe piata presei rusesti, relateaza cotidianul britanic The Independent. Aceasta achizitie permite Kremlinului sa controleze peste 90% din zona mediatica a spatiului rus. Desi linia editoriala a ziarului este favorabila presedintelui Putin, preluarea tabloidului in sfera de influenta a Kremlinului este vazuta ca o manevra de a preintampina orice surprize inainte de alegerile din 2007. (D.Z.)

EMBARGO RUSESC - Carnea romaneasca este indoielnica
Rusia a indicat ca nu va ridica embargoul asupra importurilor de carne poloneza pana cand nu vor fi rezolvate "problemele" legate de apropiata aderare la UE a Romaniei si Bulgariei, relateaza AFP. "Nu vom analiza aspectele privind Polonia cat timp nu vor fi rezolvate toate problemele legate de aderarea Bulgariei si a Romaniei la Uniunea Europeana," a declarat directorul serviciilor sanitare ruse, facand referire la controalele sanitare insuficiente din cele doua tari.

OTRAVIT - Spionul Litvinenko a murit
Aleksandr Litvinenko, fostul agent KGB otravit la Londra, a incetat din viata noaptea trecuta, in spitalul in care primea ingrijiri. El era mentinut in viata doar de aparatura medicala, starea sanatatii sale degradandu-se dramatic. Prietenii fostului spion rus acuza Kremlinul ca a orchestrat un complot impotriva sa, dar Moscova califica drept "absurde" aceste acuzatii. Toxicologii care l-au supravegheat au declarat ca otrava care i-a fost administrata ar fi putut fi combinata cu o substanta radioactiva care sa-i provoace moartea in mod sigur.

×
Subiecte în articol: externe