x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

18 Noi 2006   •   00:00
SURPRIZA ELENA. Grecia a decis sa restrictioneze timp de doi ani accesul muncitorilor romani si bulgari. Anuntul a fost facut de ministerul Muncii, preluat de AFP. "Am luat aceasta decizie pentru a evita dezechilibrul pe piata muncii, avand in vedere nivelul crescut al somajului, atat in tara noastra, cat si in Bulgaria si Romania, tari vecine", a explicat secretarul general in Ministerul Muncii, Dimitris Kontos. Grecia are o importanta traditie in materie de imigratie. De la inceputul anilor ’90, aici si-au gasit de lucru aproximativ un milion de emigranti, indeosebi din Balcani.

UNDE VOR ROMANII. Un sondaj dat publicitatii de biroul de statistica al Uniunii Europene arata ca majoritatea romanilor care aleg sa traiasca peste hotare se orienteaza spre Canada si SUA. In Europa, romanii prefera sa se stabileasca in Spania, Italia, Germania, Franta si Grecia. Majoritatea romanilor din Spania sunt grupati in regiunea Madridului si in Castellon, potrivit Eurostat.

PETRECERI DE 1,5 MILIOANE. Guvernul bulgar a alocat 1,5 milioane de euro festivitatilor care vor marca aderarea tarii la UE, la 1 ianuarie 2007, relateaza Novinite. Bulgaria va organiza 250 de evenimente in tara si in strainatate, care vor include concerte, expozitii artistice si culinare si spectacole de lumini. Autoritatile au inclus in program si un eveniment realizat impreuna cu Romania - un concert de proportii programat sa aiba loc la Praga. In 28 de orase principale din Bulgaria va fi proclamata si serbata cum se cuvine "Prima Zi Europeana", chiar la data aderarii.

PIERDERE. Economistul Milton Friedman, laureat al Premiului Nobel in 1976, a decedat joi, la varsta de 94 de ani. Milton era unul dintre cei mai proeminenti economisti ai ultimului secol, el promovand conceptul de piata libera. Friedman a sustinut limitarea interventiei statului pe segmentul corporatist si a introdus conceptul monetarismului, idei care au avut un rol esential in structura filosofiei de guvernare, adoptata de fostul premier britanic Margaret Thatcher si de fostul presedinte american Ronald Reagan.

SCANDAL IN OLANDA. Dupa americani, britanici, danezi si germani, a venit randul militarilor olandezi din Irak sa fie acuzati de maltratarea si torturarea mai multor prizonieri, informeaza presa din regat, citata de AFP. Protagonistii scandalului fac parte din fortele olandeze stationate in sudul Irakului. Torturile ar fi avut loc in timpul interogatoriilor conduse in noiembrie 2003, iar armata a musamalizat abuzurile.

×
Subiecte în articol: externe