x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info Externe 17 august 2007

Info Externe 17 august 2007

de Jurnalul National    |    17 Aug 2007   •   00:00

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a calificat proiectul SUA de instalare a unui scut antirachetă drept o "ameninţare" pentru "intreaga Asie".

IRAN. Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a calificat proiectul SUA de instalare a unui scut antirachetă drept o "ameninţare" pentru "intreaga Asie". Iranul participă in calitate de observator la summitul anual al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, din care fac parte China, Rusia şi patru state din Asia Centrală (Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan şi Uzbekistan), iar preşedintele iranian a profitat de ocazie pentru a face această remarcă.

SATELIŢI PENTRU AGENŢII. Statele Unite acordă propriilor agenţii interne accesul de a folosi imagini din sateliţii de spionaj. Imaginile vor fi folosite pentru a spori securitatea naţională şi pentru a răspunde mai bine dezastrelor naturale, a declarat un oficial american. Folosirea imaginilor va fi manageriată de un nou departament din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă. Anumite agenţii aveau deja acces, ce-i drept limitat, la imaginile realizate de sateliţii de spionaj.

FRANŢA. Un băieţel de 5 ani, dispărut miercuri după-amiază in Roubaix, a fost găsit bine, sănătos, iar răpitorul său a fost reţinut de poliţie, la scurt timp după declanşarea unui plan de alertă de răpire. Răpitorul, un pedofil deja condamnat pentru agresiuni sexuale asupra minorilor şi care a ieşit de curănd din inchisoare, a fost prins datorită martorilor care au apărut după declanşarea alertei de răpire.

BULGARIA. Premierul bulgar, Serghei Stanişev, a declarat că este necesară o investigaţie serioasă cu privire la motivele confruntărilor dintre bulgari şi etnici romi, care au avut loc in noaptea de 13 august la Sofia. Confruntările ar fi izbucnit după ce 30 de membri ai unui grup extremist au bătut trei persoane de etnie romă, in sprijinul cărora au venit apoi aproape 200 de persoane. Violenţele grupului de romi sunt rezultatul discriminării, susţine Comitetul Helsinki, excluzănd insă posibilitatea extinderii incidentelor in toată ţara.

PROCES. Un grup de reporteri, impreună cu familiile acestora au acţionat in instanţă producătorul de computere Hewlett-Packard (HP), acuzat că le-a incălcat intimitatea in perioada in care a efectuat investigaţii pentru identificarea sursei unor scurgeri de informaţii. Investigatorii angajaţi de HP au utilizat identităţi false pentru a obţine listele private de apeluri ale unor directori şi angajaţi ai companiei, dar şi ale mai multor jurnalişti.

PARANORMAL. Un căine care trăieşte in incinta unui sanatoriu din Ohio, SUA, este creditat cu acelaşi simţ neobişnuit pe care il are celebrul motan Oscar, despre care s-a scris intr-o renumită revistă de medicină: simte cănd pacienţii sunt aproape de moarte. Pănă in prezent Scamp a prevestit decesul tuturor celor 40 de pacienţi care s-au stins in ultimii trei ani la sanatoriu.

×
Subiecte în articol: externe