x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info externe 27 iulie 2007

Info externe 27 iulie 2007

27 Iul 2007   •   00:00

Compania franceză Novarka va construi un nou sarcofag peste cel care acoperă in prezent centrala nucleară de la Cernobil, relatează Hotnews.

CERNOBIL. Compania franceză Novarka va construi un nou sarcofag peste cel care acoperă in prezent centrala nucleară de la Cernobil, relatează Hotnews. Anunţul a fost făcut de ministrul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, Nestor Sufrici, care a precizat că un contract va fi semnat in octombrie. "Suma prealabilă este de 490 de milioane de euro pentru construirea unui nou inveliş protector", a spus Sufrici. Principala funcţie a sarcofagului este de a asigura timp de 100 de ani protecţia personalului angajat al centralei şi a mediului inconjurător de influenţa surselor de radiaţii ionice. (I.C.)

ALIAŢI - NEMULŢUMIRI. CIA a indus in eroare serviciile secrete britanice (MI6) in legătură cu arestarea şi tratamentul aplicat suspecţilor de terorism care au fost inchişi la baza Guantanamo. Presa britanică citează concluzia unui raport redactat de o Comisie de Informaţii şi Securitate, document ce i-a fost prezentat premierului Gordon Brown. Disputa dintre cele două servicii de informaţii a fost generată de asigurările date de CIA potrivit cărora suspecţii extrădaţi vor fi judecaţi, iar numărul lor se va limita la cei reţinuţi in Afganistan. După atentatele de la 11 septembrie 2001, serviciile britanice de informaţii au realizat că autorităţile americane arestează şi suspecţi care nu au nici o legătură cu Afganistanul. (I.C.)

IRONIE. Memorialul pe care autorităţile americane l-au amplasat in Pennsylvania, in zona unde s-a prăbuşit, la 11 septembrie 2001, zborul 93, deturnat de terorişti, este extrem de criticat in SUA. Potrivit lui Alec Rawls, autorul unei cărţi pe această temă, monumentul nu este decăt o moschee care omagiază islamul. Mai mult, faţada construcţiei va fi orientată chiar spre Mecca, spune Rawls.

×
Subiecte în articol: externe