x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier ungar, Gyula Horn, a fost înmormântat în prezenţa mai multor lideri europeni

Fostul premier ungar, Gyula Horn, a fost înmormântat în prezenţa mai multor lideri europeni

08 Iul 2013   •   18:15
Fostul premier ungar, Gyula Horn, a fost înmormântat în prezenţa mai multor lideri europeni
Sursa foto: Intact Images

Fostul premier ungar Gyula Horn, unul dintre liderii comunişti care a contribuit la căderea Cortinei de Fier în deceniul 1980-1990, a fost înmormântat luni la Budapesta, relatează AFP şi mass-media ungare.

Câteva mii de persoane au participat la funeralii, printre care şi invitaţi străini de marcă, precum preşedintele Parlamentului European Martin Schulz şi fostul ministru german de Externe Hans-Dietrich Genscher. De asemenea, la ceremonie au asistat şi premierul conservator Viktor Orban şi preşedintele republicii Janos Ader.

Gyula Horn a încetat din viaţă la 19 iunie, la vârsta de 80 de ani. “Fără Gyula Horn, reunificarea Europei şi a Germaniei ar fi fost de neimaginat. El a făcut posibilă reunificarea unui continent împărţit în mod artificial în două”, a declarat Martin Schulz.
Cu aceeaşi ocazie, fostul preşedinte al Legislativului ungar, Bela Katona, a apreciat că Gyula Horn a contribuit la modelarea atât a Ungariei, cât şi a Europei în ansamblul său. “Nu a fost perfect, a luat unele decizii proaste, dar deciziile bune au fost mai numeroase decât cele negative. A fost un om de succes şi un adevărat om de stat”, a subliniat el.


×