Autorii studiului au stabilit că dispariția coralilor ar putea avea implicații asupra frontierelor maritime ale țării, potrivit BBC.
Insulele extind jurisdicția Australiei, peste un milion de kilometri pătrați din teritoriul său fiind delimitați de prezența coralilor.
Studiul publicat în revista Science of the Total Environment a evaluat 56 de insule pe baza unor factori, inclusiv vulnerabilitatea la valurile de căldură și la inundații.
Raportul a identificat trei insule de pe platoul de nord-vest al Australiei de Vest care au fost considerate ca fiind expuse unui „risc foarte ridicat".
Alte 11 insule din Marea Coralilor, în largul coastei Queensland, au fost clasificate ca fiind expuse unui risc ridicat. Niciuna dintre insule nu are risc zero.
Studiul a stabilit ce implicații are modificarea climei pentru comunitățile care trăiesc pe isnule. Au fost analizate și implicațiile geopolitice ale dispariției insulelor.
Marea Barieră de Corali a pierdut mai mult de jumătate din coralii săi din cauza schimbărilor climatice, inclusiv din cauza albirii în masă, un fenomen în care coralii aflați sub presiune elimină algele care le dau culorile distinctive.
Aproximativ 25% din speciile marine din lume depind de recifele de corali la un moment dat în ciclul lor de viață.
(sursa: Mediafax)