"Noi nu furnizăm şi nu vom furniza arme părţilor aflate în conflict. Rolul Chinei în Ucraina este de a promova reconcilierea şi negocierile de pace. Nu vom turna gaz peste foc", a spus acesta în cadrul discuțiilor cu omologul său german, Annalena Baerbock, aflată la Beijing.
Totodată, înaltul oficial chinez a precizat că exporturile produselor chinezești cu dublă utlilizare, civilă și militară, este controlat de lege.
Șefa diplomației de la Beijing a cerut Chinei să îl încurajeze pe Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina și a punctat că Beijinul are o mare influență asupra Moscovei.
"Decizia cu privire la modul în care utilizează această influenţă afectează în mod direct interesele fundamentale ale Europei. China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, are o responsabilitate specială în acest sens. Trebuie să spun sincer că mă întreb de ce poziţionarea chineză de până acum nu include şi solicitarea către Rusia agresoare de a opri războiul. Ştim cu toţii că preşedintele Putin ar avea oportunitatea de a face acest lucru în orice moment", a spus Baerbock.
China a prezentat un document în 12 puncte privind pacea din Ucraina, respins însă de aliații occidentali ai Kievului.
Totodată, China a reușit să reconcilieze relațiile saudito-iraniene.
Pe de altă parte, Qin Gang a spus că Taiwanul este parte integrantă a Chinei și nu va permite nicio intervenție din exterior.
"Dacă alte state respectă cu adevărat principiul "o singură Chină", ar trebui să respingă activităţile separatiste din Taiwan. Rădăcina originară a problemelor provine din aspiraţiile de independenţă ale insulei. China nu va renunţa la niciun centimetru pătrat din teritoriul" său, a mai spus diplomatul chinez.
Dar Baerbock și-a manifestat îngrijorarea cu privire la acțiunile militare ale Chinei din Strâmtoarea Taiwan precizând că 50% din comerțul mondial trece prin acest loc.
Annalenav Baerbock, criticată dur la Berlin
Un grup politic din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) a criticat, vineri, abordarea șefei diplomației germane, Annalena Baerbock, faţă de China, avertizând asupra consecinţelor economice ale diminuării relaţiilor comerciale cu Beijingul.
Grupul conservator Seeheimer din cadrul SPD, centru-stânga, formaţiunea cancelarului german Olaf Scholz, a cerut o abordare politică pragmatică în relaţia cu Beijingul, avertizând asupra efectelor unei strategii anti-China, în timp ce Annalena Baerbock, membră a formaţiunii ecologiste Alianţa '90/Verzi, se află în vizită oficială în China.
"Guvernul german trebuie să aibă o strategie coordonată, uniformă şi pe termen lung în relaţiile cu China", subliniază Grupul Seeheimer din SPD, într-un document politic adoptat vineri şi vizualizat de publicaţia Tagesspiegel.
Social-democraţii critică vehement atitudinea Annalenei Baerbock, şi a ministrului Economiei, Robert Habeck, amândoi membri ai Alianţei '90/Verzi.
"În momentul de faţă, la conducerea Ministerului de Externe şi a Ministerului Economiei sunt prezentate doar abordări punctuale. În centrul liniei polituce sunt mai mult măsuri simbolice de forţă politică cu impact pe plan intern, mai degrabă decât politici de perspectivă", subliniază Grupul Seeheimer, din care fac parte 93 de politicieni SPD din Bundestag.
"O întrerupere bruscă a relaţiilor comerciale cu China ar fi un dezastru economic. Noi avem responsabilităţi pentru protejarea locurilor de muncă din Germania. Sunt necesare procese de diversificare în economia Germaniei şi în economia UE, dar trebuie implementate în coordonare strânsă cu mediile de afaceri, cu sindicatele şi cu liderii politici", a avertizat deputata SPD, Esra Limbacher.
Annalena Baerbock a făcut mai multe afirmaţii controversate la Beijing referitoare la poziţia Beijingului faţă de Taiwan şi faţă de invazia militară rusă în Ucraina.