Corespondenţă din Chişinău
In acest week-end, preşedintele moldovean Vladimir Voronin urmează să se intălnească pentru a treia oară, timp de o lună, cu omologul său rus, Vladimir Putin. Intrevederea programată să aibă loc la Rostov-pe-Don s-a dorit a fi una secretă.
Corespondenţă din Chişinău
In acest week-end, preşedintele moldovean Vladimir Voronin urmează să se intălnească pentru a treia oară, timp de o lună, cu omologul său rus, Vladimir Putin. Intrevederea programată să aibă loc la Rostov-pe-Don s-a dorit a fi una secretă, iar faptul că ziariştii au aflat despre ea s-a soldat cu demiterea, prin decret prezidenţial, in ziua de marţi, 26 iunie, a consilierului cu misiuni speciale al preşedintelui Voronin, Sergiu Mocanu, personaj cu un trecut politic pro-romănesc.
Presa de la Chişinău scrie că Voronin şi Putin urmau să se pună de acord, la Rostov-pe-Don, asupra unor trucuri menite să determine UE şi SUA să accepte noul plan rusesc privind statutul regiunii transnistrene, document considerat a fi mai periculos chiar şi decăt eşuatul "Memorandum Kozak" de aşa-zisă federalizare din 2003.
SUA şi UE urmăresc acum cu atenţie maximă intălnirile din ultima vreme ale preşedinţilor Voronin şi Putin. Informaţiile despre existenţa unui nou plan secret de origine rusească pentru Transnistria, care prevede accederea exponenţilor structurilor politice transnistrene in Legislativul de la Chişinău şi staţionarea armatei ruse in Transnistria, au pus in gardă Departamentul de Stat american şi cancelariile europene. Deşi Vladimir Voronin i-a asigurat in repetate rănduri pe diplomaţii occidentali că nu există un astfel de plan şi că Chişinăul nu va negocia cu Rusia soluţionarea diferendului transnistrean in afara formatului 5+2 din care fac parte SUA şi UE (cu statut de observatori), presa de la Chişinău şi cea internaţională lasă să se inţeleagă clar că Voronin minte şi acţionează perfid.
Unii analişti politici de la Chişinău sunt de părere că intălnirea Putin-Voronin de la Novo Ogarevo, pe 22 iunie, a fost o stratagemă menită să inducă in eroare comunitatea internaţională care se aştepta ca mult-trămbiţatul plan pentru Transnistria să fie semnat anume in acea zi. Nici cele mai bine informate ziare moscovite, cu relaţii la Kremlin, nu au reuşit să afle ceva concret in privinţa acelei intălniri. Serviciul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău a comunicat doar că "preşedinţii Republicii Moldova şi Rusiei au examinat problemele reglementării transnistrene, menţionănd importanţa reluării procesului de negocieri".
Deşi a trecut aproape o săptămănă de la intălnirea celor doi şefi de state, autorităţile ruse şi moldoveneşti nu s-au grăbit să facă publice rezultatele intrevederii, iar ştirea despre programata intălnire secretă din acest week-end a preşedinţilor Voronin şi Putin a căzut ca un bumerang peste conspiraţia moldo-rusă. Presa de la Chişinău scrie că rezultatele alegerilor locale din anul curent, care indică o scădere dramatică a popularităţii comuniştilor, l-au panicat pe Vladimir Voronin. "Conştientizănd că nu mai are ce pierde, aflăndu-se pe ultima sută de metri a ultimului său mandat de preşedinte, liderul de la Chişinău ar putea comite, in această stare, greşeli fatale pentru soarta de mai departe a Basarabiei", susţin analiştii politici. Kremlinul, de asemenea, este conştient că actuala configuraţie politică din Republica Moldova este ultima şansă a Rusiei de a-şi asigura dominaţia, in următoarele decenii, in spaţiul de dincolo de Prut, eşecul forţelor pro-moscovite in perspectiva alegerilor parlamentare din 2009 fiind mai mult decăt sigur.
Ştirea despre intălnirea secretă Putin-Voronin de la Rostov-pe-Don, programată pentru sfărşitul acestei săptămăni, a incins spiritele la Chişinău. La fel ca in anul 2003, cănd au reuşit să se opună eficient "Planului Kozak" de aşa-zisă federalizare, partidele politice de opoziţie şi societatea civilă par dispuse să facă din nou front comun, pentru a-l impiedica pe comunistul Voronin să arunce, la final de mandat, Republica Moldova in braţele Rusiei. Potrivit ziarului Flux care apare la Chişinău, "confruntările ar putea să atingă cote alarmante". "Autorii noii diversiuni ruseşti işi dau seama de aceasta, dar Rusiei ii convine o atare evoluţie a situaţiei, deoarece nu are nimic de pierdut. Rusia ar avea de căştigat atăt in cazul in care noul plan va trece, căt şi in cazul eşuării acestuia. Şi asta pentru că tensionarea situaţiei in Republica Moldova i-ar oferi un argument in plus ca să-şi menţină trupele in Transnistria. De aceea, conchide ziarul citat, probabil că autorii «Memorandumului Kozak 3» nici nu-şi pun prea mari speranţe in reuşita lui, ci mizează mai degrabă pe efectele colaterale ale unui eşec."
Un alt ziar de opoziţie, Timpul, editat la Chişinău, nu exclude "că la Moscova Voronin să fi negociat cu Putin şi nişte garanţii pentru sine şi pentru familia sa in cazul cănd se va pune problema să schimbe, in 2009, mandatul de preşedinte pe cătuşe". "Comportamentul lui Voronin dovedeşte nesiguranţă, agonie, frică. Şi are de ce să se teamă. Şapte ani lungi şi grei el a condus autoritar şi despotic Republica Moldova, relansănd-o pe o orbită geopolitică fără viitor, impingănd-o intr-un trecut de care a scăpat toată Europa de Est. In plan uman, Voronin personal a mutilat şi a distrus destine omeneşti, băgănd in puşcărie oameni nevinovaţi", conchide ziarul citat.
Citește pe Antena3.ro