x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Interdicția din Georgia privind asistența medicală pentru transsexuali, contestată în proces

Interdicția din Georgia privind asistența medicală pentru transsexuali, contestată în proces

de Redacția Jurnalul    |    01 Iul 2023   •   15:30
Interdicția din Georgia privind asistența medicală pentru transsexuali, contestată în proces
Sursa foto: Kuzma/Getty Images/iStockphoto

Patru familii din Georgia au dat în judecată statul în fața unei instanțe federale, vineri, pentru a opri o lege care interzice tinerilor transsexuali să primească terapie hormonală, alăturându-se astfel unui val de contestații la legi similare în Statele Unite, potrivit Reuters

Reclamanții, cărora li s-a permis să dea în judecată sub anonimat pentru a se proteja de represalii, solicită o ordonanță pentru a opri legea 140 a Senatului din Georgia, care interzice medicilor să trateze minorii cu terapie hormonală pentru a le susține tranziția de gen.

O serie de funcționari și agenții de sănătate din statul Georgia sunt chemate ca pârâți în proces.

Spre deosebire de alte state, Georgia nu interzice blocantele pubertății, de obicei prima intervenție medicală pentru tinerii transsexuali, care, în mod normal, ar urma să primească apoi terapie hormonală.

„A permite adolescenților transsexuali utilizarea blocantelor de pubertate, interzicându-le în același timp să primească îngrijiri hormonale, înseamnă a construi un pod spre nicăieri”, a declarat Human Rights Campaign, un grup de apărare a drepturilor LGBTQ+ care a ajutat familiile în acest proces, alături de American Civil Liberties Union (ACLU) și Southern Poverty Law Center.

Legislativele conduse de republicani din 20 de state au adoptat un anumit tip de interdicție privind îngrijirea de afirmare a sexului pentru minori. Acțiunile în justiție au blocat efectiv șapte dintre aceste legi. Deciziile privind blocarea unor astfel de interdicții în Montana și acum în Georgia sunt în curs de soluționare.

Atunci când Senatul din Georgia a adoptat proiectul de lege din acest stat în martie, senatorul Carden Summers a declarat în fața camerei că „protejăm cu adevărat viețile copiilor prin faptul că nu oferim medicamente care le pot schimba viața și, desigur, operații care sunt complet ireversibile”, potrivit Georgia Recorder.

Organizații medicale importante și părinți au contestat acest argument, calificând îngrijirea pentru afirmarea sexului ca fiind necesară din punct de vedere medical și uneori salvatoare de vieți.

Judecătorii federali au constatat că interdicțiile încalcă dreptul la protecție egală prevăzut de Constituția SUA prin discriminarea persoanelor trans, precum și dreptul părinților de a lua decizii medicale pentru copiii lor.

Miercuri, legile altor două state, Kentucky și Tennessee, au fost suspendate. Instanțele federale din Arkansas, Alabama, Florida și Indiana au blocat anterior interdicții similare privind asistența medicală pentru transsexuali în cazul minorilor, iar în Oklahoma reclamanții au ajuns la un acord cu procurorul general pentru a opri aplicarea legii statului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: georgia transsexuali