x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întrevedere istorică a unui lider taiwanez cu preşedintele Chinei

Întrevedere istorică a unui lider taiwanez cu preşedintele Chinei

04 Noi 2015   •   16:33
Întrevedere istorică a unui lider taiwanez cu preşedintele Chinei

Liderul taiwanez Ma Ying-jeou şi preşedintele chinez Xi Jinping vor avea sâmbătă o întrevedere la Singapore, o premieră în istoria celor două ţări care au optat pentru regimuri politice antagoniste la sfârşitul războiului civil, în 1949, a anunţat marţi administraţia de la Taipei, relatează AFP.

'Obiectivul vizitei liderului taiwanez este de asigura pacea de o parte şi cealaltă a strâmtorii Formosa şi de a menţine statu quo în zonă', a declarat purtătorul de cuvânt al liderului taiwanez, Charles Chen, adăugând că nu va fi semnat nici un acord şi nu va fi făcută nici o declaraţie comună cu acest prilej.

Cei doi lideri vor avea un ' schimb de opinii privind probleme bilaterale' a adăugat el. China consideră Taiwanul parte integrantă a teritoriului său , dar relaţiile dintre cele două s-au ameliorat de la alegerea lui Ma Ying-jeou (Partidul Kuomintang, KMT) la conducerea insulei în 2008 (şi reales în 2012). Opinia publică taiwaneză a devenit totuşi ostilă unor relaţii mai strânse cu China ca urmare a preocupării ca aceasta să nu exercite o influenţă crescută în Taiwan.

×