x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Învăţătoarea lui Sir Alex Ferguson i-a lăsat moştenire acestuia cureaua pe care o folosea să-l bată când era elev

Învăţătoarea lui Sir Alex Ferguson i-a lăsat moştenire acestuia cureaua pe care o folosea să-l bată când era elev

28 Feb 2014   •   17:32
Învăţătoarea lui Sir Alex Ferguson i-a lăsat moştenire acestuia cureaua pe care o folosea să-l bată când era elev

Fostul antrenor al echipei Manchester United, Sir Alex Ferguson, spune că încă mai păstrează cureaua folosită de învăţătoarea sa ca să-l bată când era elev, un tratament despre care spune că l-a ajutat să devină antrenorul de succes de mai târziu.

Ferguson a fost elev al şcolii primare Broomloan Road, din Glasgow, având-o pe Elizabeth Thomson ca învăţătoare în primii ani. Deşi a fost "altoit" frecvent cu o curea de către învăţătoare, Ferguson spune că are amintiri foarte dragi cu aceasta şi că a păstrat relaţia cu ea şi mai târziu, când a fost mai întâi fotbalist, apoi antrenor.

De altfel, şi Ferguson a fost recunoscut pentru asprimea care caracteriza relaţiile sale cu jucătorii, fiind la originea expresiei "tratamentul uscătorului de păr".

Sintagma a fost folosită pentru prima dată de atacantul lui Manchester United, Mark Hughes. Acesta a povestit că Ferguson obişnuia să urle la jucători, stând, practic, nas în nas cu ei. După o astfel de şedinţă de urlete, spunea Hughes, părul jucătorului rămânea dat pe stape de parcă ar fi folosit un uscător.

După moartea învăţătoarei, Ferguson a primit cureaua folosită la bătaie, pe care acesta o păstrează ca pe o amintire preţioasă.

Ferguson spune că foloseşte şi el cureaua pentru a-şi ameninţa şi disciplina nepoţii.

"O ţin în şifonier", spune Ferguson. "Nepoţii mei sunt terorizaţi de ea. Dacă primeşti şase curele la palmă eşti deja în agonie. Când eram bătut cu ea, încercam să-mi retrag palmele. Dar era genul de pedeapsă pe care o primeai, dacă erai obraznic. În cazul meu, eram pedepsit, de obicei, pentru că mă băteam în curtea şcolii", spune Ferguson.

"Când învăţătoarea a murit, nu am putut să merg la înmormântare, pentru că Manchester United avea meci în deplasare. După câteva luni, însă, am primit un pachet. Învăţătoarea îmi lăsase cureaua moştenire, prin testament. Nepotul ei mi-a adus-o, împreună cu o scrisoare de la ea în care scia: "tu ştii mai multe despre această curea ca oricine", a povestit Ferguson.

Antrenorul spune că energia şi încăpăţânarea sunt trăsături de caracter pe care le-a preluat de la învăţătoarea sa.

"Zona din Glasgow în care am crescut eu, Govan, avea una dintre cele mai mari rate de abandon şcolar din oraş. Ea a venit din altă lume, era dintr-o familie bogată, dar avea o încăpăţânare formidabilă. Bătea la uşile tuturor familiilor ale căror copii nu veneau la şcoală şi le ameninţa că va veni zi de zi, dacă elevii nu apar la ore. Toţi elevii ei au deveni oameni mai buni. Cred că o bună parte din personalitatea mea i se datorează. Energia, încăpăţânarea şi dorinţa de a nu te da bătut niciodată sunt lucruri pe care ea mi le-a insuflat", mai spune Ferguson.

×
Subiecte în articol: alex ferguson sir alex fergurson