x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Investitorii nu mai au încredere în economia germană

Investitorii nu mai au încredere în economia germană

de Redacția Jurnalul    |    16 Iul 2024   •   23:30
Investitorii nu mai au încredere în economia germană

Încrederea investitorilor în economia Germaniei s-a înrăutăţit pentru prima dată în ultimul an, deoarece industria nu reuşeşte să ţină pasul cu redresarea treptată din alte sectoare, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Un indice al aşteptărilor compilat de institutul ZEW a scăzut la 41,8 în iulie de la 47,5 în iunie, arată datele publicate marţi. Aceasta a fost uşor mai mare decât prognoza de 41 de puncte înregistrată într-un sondaj Bloomberg.

„Perspectivele economice se înrăutăţesc", a declarat preşedintele ZEW, Achim Wambach. „Faptul că exporturile germane au scăzut mai mult decât era de aşteptat în mai, incertitudinea politică din Franţa şi lipsa de claritate cu privire la viitoarea politică monetară a BCE au contribuit la această evoluţie”.

Deşi cea mai mare economie a Europei „îşi recapătă echilibrul", potrivit Bundesbank, redresarea va fi lentă: aceasta prevede o creştere de doar 0,3% în acest an. În spatele acestei performanţe slabe se află nemulţumirea persistentă în rândul producătorilor, cifrele privind producţia industrială şi comenzile din fabrică fiind dezamăgitoare în ultima perioadă.

Bloomberg Economics consideră că este posibil ca industria germană să fi suferit o lovitură permanentă. Jumătate din deficitul de capacitate de producţie estimat la 7% este structural, se arată într-un raport recent, ceea ce sugerează că va fi greu să se revină complet după aproape doi ani de stagnare.

În plus, Institutul de politică macroeconomică al Fundaţiei Hans-Böckler a declarat luni că indicatorul său de risc de recesiune a crescut pentru prima dată de la începutul anului 2025, deşi a subliniat că o recesiune nu este iminentă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: investitori economie germania