x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iohannis spune că acordul de la Paris, în domeniul schimbărilor climatice, trebuie să aibă caracter juridic obligatoriu

Iohannis spune că acordul de la Paris, în domeniul schimbărilor climatice, trebuie să aibă caracter juridic obligatoriu

30 Noi 2015   •   18:36
Iohannis spune că acordul de la Paris, în domeniul schimbărilor climatice, trebuie să aibă caracter juridic obligatoriu

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni, la Paris, la deschiderea Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, context în care a afirmat că Acordul în acest domeniu ar trebui să aibă caracter juridic obligatoriu, iar ţările participante să contribuie adecvat.

Obiectivul conferinţei a fost încheierea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre "provocarea majoră" pe care o reprezintă la nivel global schimbările climatice şi a pledat pentru acţiuni comune în acest sens.

Şeful statului a subliniat importanţa ca Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice să aibă caracter juridic obligatoriu, să asigure participarea tuturor părţilor la Convenţia-Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice şi să includă angajamente de reducere a emisiilor din partea tuturor părţilor implicate.

În acelaşi timp, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că acest acord ar trebui să permită tuturor statelor participante să contribuie adecvat la efortul colectiv de menţinere a creşterii temperaturii medii globale sub 2°C, într-un mod care să reflecte corect responsabilităţile şi capacităţile de care dispun (inclusiv din perspectiva contribuţiilor financiare), creând în acelaşi timp oportunităţi de dezvoltare durabilă pentru toţi.

Şeful statului a subliniat şi că tranziţia globală către o economie cu emisii scăzute de carbon trebuie să facă parte din moştenirea noastră pentru generaţiile viitoare.

Contribuţia Uniunii Europene pentru Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice a fost reflectată de angajamentul statelor membre de a reduce, până în anul 2030, cu cel puţin 40% emisiile de gaze cu efect de seră , faţă de nivelurile înregistrate în anul 1990.

În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa deosebită a asigurării unor angajamente cu nivel similar de "ambiţie" din partea celorlalţi parteneri internaţionali, în principal din perspectiva necesităţii de a menţine competitivitatea industriei europene şi de a reduce riscul de relocare.

×