x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iordania nu vrea să fie “rampa de lansare” a intervenţiei militare în Siria. Damascul promite să se apere cu “mijloace care vor surprinde lumea”

Iordania nu vrea să fie “rampa de lansare” a intervenţiei militare în Siria. Damascul promite să se apere cu “mijloace care vor surprinde lumea”

27 Aug 2013   •   15:50
Iordania nu vrea să fie “rampa de lansare” a intervenţiei militare în Siria. Damascul promite să se apere cu “mijloace care vor surprinde lumea”

Iordania nu va fi o “rampă de lansare” pentru o intervenţie militară în Siria vecină, a declarat marţi un important oficial guvernamental iordanian, în momentul în care Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor par din ce în ce mai hotărâţi să intervină în Siria, informează AFP.

“Poziţia Iordaniei nu s-a schimbat. Teritoriul iordanian nu va fi folosit ca rampă de lansare pentru o operaţiune militară împotriva Damascului”, a declarat responsabilul sub rezerva anonimatului.  Ammanul a solicitat în mod repetat o soluţie politică în Siria.

Această declaraţie intervine în cea de-a doua zi a unei reuniuni între şefii de Stat Major din mai multe ţări occidentale şi din Orientul Mijlociu pentru a analiza impactul conflictului din Siria.
“Nu se prevede ca la sfârşitul reuniunii să fie publicate concluziile discuţiilor privind situaţia din Siria, având în vedere natura reuniunii”, a spus oficialul fără să ofere alte detalii. Iordanienii, care se prezintă la urne marţi pentru a-şi alege primarii, se tem de consecinţele conflictului din ţara vecină, ce a generat deja un aflux de 500.000 de refugiaţi sirieni, o povară grea pentru economia ţării aflate deja în dificultate.

Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor par din ce în ce mai hotărâţi să lanseze un atac militar împotriva regimului Bashar al-Assad, acuzat că s-ar afla la originea unui atac chimic în apropiere de Damasc, loc unde experţii ONU îşi continuă ancheta.

Ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, a avertizat, marţi, că ţara sa dispune de mijloace de apărare care “vor surprinde lumea”. “Să ataci Siria nu e un lucru uşor. Dispunem de mijloace de apărare care îi vor surprinde pe alţii”, a dat el asigurări în cadrul unei conferinţe de presă în care s-a adresat SUA şi aliaţilor lor, care iau în calcul o eventuală intervenţie militară în ţara sa.
“Avem două opţiuni: ori de a ne preda, ori de a ne apăra cu mijloacele de care dispunem. A doua alternativă este cea mai bună: ne vom apăra”, a declarat acesta. “Auzim tobele războiului în jurul nostru. Dacă vor să lanseze o agresiune la adresa Siriei, cred că alibiul armelor chimice nu este deloc exact. Îi provoc să arate ce au, ca douvadă”, a subliniat ministrul sirian. El a dat asigurări că un atac asupra Siriei nu va afecta campania militară dusă de autorităţile siriene contra rebelilor, de doi ani încoace deja, în special în zona Damascului. Pentru Mouallem, o intervenţie militară internaţională nu va servi decât intereselor Israelului şi al grupării Frontul al-Nostra, care luptă alături de rebelii sirieni şi care are legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida.



×
Subiecte în articol: siria damasc iordania interventie militara