EXTERNE
ZIUA H - Expatriatii fostului regim de la Bagdad nu s-au inghesuit la urne
Irakienii expatriati au avut ocazia, incepand de ieri, sa-si exercite dreptul democratic de a vota. Duminica, si electoratul din Irak va avea ocazia sa-si exercite acest drept.
ANCA ALDEA
Sectiile de votare din afara Irakului au fost deschise ieri in zorii zilei in 14 tari, unde mai putin de 25% din cetatenii cu drept de vot s-au inscris pe listele electorale pentru a participa la urne. Din cele 1,2 milioane de
irakieni expatriati eligibili, doar 280.303 si-au asumat raspunderea de a-si da votul pentru a desemna componenta Adunarii Nationale, aminteste televiziunea Al-Jazeera, citand Organizatia Internationala pentru Migratie din Geneva. Agentiile de presa straine apreciaza ca irakienii din diaspora voteaza numai pentru alegerea celor 275 de deputati ai Adunarii Nationale.
TREI ZILE DE VOT. Rezidentii irakieni din Iran, Danemarca, Australia, Canada, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Siria, Suedia, Olanda, Franta, Germania si Turcia au fost norocosi, pentru ca pe teritoriile acestor tari s-au amenajat sectii de votare. Nu la fel s-a intamplat cu cei din Elvetia, Belgia, Spania si Italia, tari in care nu au fost organizate centre de votare, irakienilor de aici oferindu-li-se posibilitatea de a se inscrie pe listele electorale ale singurei sectii de votare din Franta, instalata intr-o scoala din Paris. Irakienii din Turcia au inceput si ei sa voteze la gandul ca minoritatea kurda din Kirkuk, in nordul Irakului, ar putea prelua controlul asupra orasului bogat in resurse petroliere.
In asteptarea zilei de duminica, atunci cand urnele din Irak vor fi deschise electoratului, insurgentii si-au intensificat atacurile in timpul saptamanii impotriva fortelor de coalitie, iar politicienii, implicati in campania electorala, au incercat din rasputeri sa convinga poporul sa mearga la urne.
SCRUTIN INSANGERAT. Zeci de atacuri cu bombe artizanale, masini-capcana sau tiruri de foc au avut loc in ultimele zile asupra sectiilor de votare. Amenintarile cu moartea, venite din partea gruparilor extremiste islamiste, s-au intetit.
Din Biroul sau Oval, presedintele american, George W. Bush, este insa optimist. El le-a amintit irakienilor ca votul este o "ocazie istorica" ce va ajuta la construirea unei veritabile societati democratice. "Vreau sa-i salut pe irakienii curajosi, care vor sa promoveze democratia, si fac un apel tuturor cetatenilor irakieni sa voteze si sa le arate teroristilor ca nu se pot opune marsului spre libertate", a declarat presedintele SUA televiziunii Al-Arabya, din Emiratele Arabe Unite.
Intrebat insa in ce masura stie daca aceste alegeri vor deschide calea unei retrageri progresive a celor 150.000 de militari americani din Irak, Bush a ramas evaziv. "Misiunea americanilor in Irak este aceea de a face ca poporul sa devina capabil sa se apere el insusi impotriva teroristilor", a completat Bush. In urmatoarea zi, el a declarat pentru ziarul New York Times ca va retrage trupele din Irak daca noul Guvern de la Bagdad, care urmeaza sa fie ales duminica, ii va cere acest lucru.
LA ATAC
|
Jurnalisti din lumea intreaga au inceput sa ajunga la Bagdad inca de la inceputul saptamanii. Miercuri, doua avioane care transportau jurnalisti din Romania, Bulgaria, Turcia, Franta, Germania si Cehia au ajuns in Irak. Cel putin 200 de ziaristi si-au programat cu luni in urma aceasta deplasare, scrie New York Daily News. Dintre acestia, 60 se afla la Bagdad, iar 30 de jurnalisti au ales Mossulul. Alti 30 de colegi de breasla au ajuns la Tikrit, orasul natal al lui Saddam. Cei mai ghinionisti au fost ziaristii francezi de la televiziunea nationala, care nu au primit unda verde de la sefii lor pentru deplasarea in Irak.
|
PESTE 280.000 DE ELECTORI
|
|
CERNEALA. Irakienii voteaza cu degetul
|
Primii irakieni care au votat au fost cei din Australia, unde cele trei sectii s-au deschis la ora locala 7:00 (joi, 22:00, ora Romaniei). Sectiile vor fi inchise duminica, la ora locala 17:00, iar rezultatele preliminare vor fi anuntate marti sau miercuri. Din totalul de 90.000 de irakieni stabiliti in Australia, doar 11.800 de alegatori au anuntat ca se vor prezenta la vot. Autoritatile locale au fost criticate pentru felul in care s-a organizat scrutinul, in contextul in care mii de irakieni traiesc la circa 2.750 de kilometri distanta de cea mai apropiata sectie de votare.
In tara vecina Australiei, Noua Zeelanda, nu a fost deschis nici un birou de votare, motiv pentru care irakienii sunt nevoiti sa se deplaseze in Australia pentru a putea vota.
Tot ieri au fost deschise birourile de votare din Emiratele Arabe Unite, unde circa 12.600 de irakieni s-au inscris pe listele electorale pentru a lua parte la scrutin. De altfel, Emiratele Arabe sunt singura tara din Golful Persic care a organizat un scrutin pentru cetatenii irakieni, rezidentii din tarile vecine fiind obligati sa se deplaseze pana la Abu Dhabi sau Dubai pentru a vota.
In Iran, sase orase gazduiesc, incepand de ieri, sectii de votare, unde sunt asteptati aproximativ 60.908 de alegatori irakieni, reprezentand aproape o jumatate din expatriatii cu drept de vot. Numarul irakienilor inscrisi pe listele din Iordania se ridica la 20.166 de persoane dintr-o comunitate de aproape 200.000 de rezidenti.
Politisti inarmati cu mitraliere si echipati cu veste antiglont au supravegheat indeaproape birourile de votare din tarile sus-citate. Circulatia a fost interzisa in zonele aflate in imediata apropiere a sectiilor de votare.
|
BUSH CREDE
|
"Am auzit vocile oamenilor care vor ocupa, probabil, functii de raspundere dupa alegeri. Se pare ca majoritatea liderilor de acolo intelege necesitatea mentinerii trupelor coalitiei cel putin pana cand irakienii vor fi capabili sa lupte singuri"
George W. Bush - presedintele SUA
|