x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anunț SUA: Iranul și aliații săi pregătesc un posibil atac asupra Israelului în următoarele 24 până la 48 de ore

Anunț SUA: Iranul și aliații săi pregătesc un posibil atac asupra Israelului în următoarele 24 până la 48 de ore

de Redacția Jurnalul    |    05 Aug 2024   •   16:58
Anunț SUA: Iranul și aliații săi pregătesc un posibil atac asupra Israelului în următoarele 24 până la 48 de ore
Sursa foto: Hepta

Iranul și aliații săi ar putea lansa în orice moment un atac asupra Israelului ca reacție la asasinarea liderului politic Hamas, Ismail Hanyieh. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a informat omologii săi din țările G7 că Washingtonul estimează un atac iranian asupra Israelului în următoarele 24 până la 48 de ore.

Israelul, pregătit pentru orice scenariu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul este pregătit să răspundă oricărui atac asupra țării sale. Pe fondul intensificării tensiunilor din regiune, Ministerul Afacerilor Externe din România a emis o recomandare de urgență pentru cei aproape 1.500 de români care trăiesc în Liban să părăsească imediat țara. Măsuri similare au fost luate de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Iordania.

Avertizări pentru Grecia și Cipru

Autoritățile din Grecia și Cipru au fost avertizate că Iranul sau grupările teroriste susținute de acesta ar putea viza obiective israeliene pe teritoriul lor. Luni dimineață, sirenele de rachete au sunat în orașele din vestul Galileii, în apropiere de Nahariya. Comandamentul Frontului de Interne din Israel a desfășurat un exercițiu în Rosh Ha'ayin pentru a pregăti populația în caz de atac.

Iranul a emis un avertisment pentru piloți

Update 15:18 Iranul a emis un NOTAM, o notificare care avertizează o aeronavă cu privire la pericolele de pe traseu, pentru centrul, vestul și nord-vestul țării, recomandând aeronavelor să își schimbe rutele, informează Jerusalem Post.

Update 15:10 Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, face apel la o dezescaladare urgentă în Orientul Mijlociu, din cauza temerilor că războiul din Gaza s-ar putea extinde.

„Sunt profund îngrijorat de riscul în creștere al unui conflict mai larg în Orientul Mijlociu și pledez pentru toate părțile, împreună cu acele state cu influență, să acționeze urgent pentru a detensiona ceea ce a devenit o situație foarte precară", spune Turk într-o declarație.

Putin l-a trimis pe Șoigu în Iran înainte de atacul iminent asupra Israelului

Update 14:10 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a ajuns luni în Iran pentru o vizită de lucru programată.

La Teheran, acesta va purta discuții cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, Ali Akbar Ahmadian, și cu șeful Statului Major al Forțelor Armate Iraniene, Mohammad Bagheri. Shoigu va fi primit de președintele iranian Masoud Pezeshkian.

Discuțiile vor acoperi o gamă largă de cooperare bilaterală și consolidarea acesteia - de la securitate la comerț și proiecte economice, precum și diverse aspecte ale securității globale și regionale, a informat Consiliul de Securitate al Rusiei.

IDF spune că a ucis membrii unei celule Hezbollah în Mays al-Jabal din Liban

Update 13:40 Membrii unei celule de agenți Hezbollah au fost uciși într-un atac cu dronă în această dimineață în Mays al-Jabal din sudul Libanului, afirmă armata.

Potrivit IDF, celula opera o dronă deasupra Mays al-Jabal. La scurt timp după ce au fost reperate, o dronă a forțelor aeriene israeliene le-a lovit și le-a ucis.

În urma atacului, Hezbollah a anunțat moartea lui Ali Shuqair, un membru al grupării teroriste, și a lui Muhammad Hammadi, un paramedic care era membru al Asociației Cercetașilor Mesajului Islamic, un grup de cercetași șiiți asociat cu organizația teroristă libaneză. Ambii erau din Mays al-Jabal.

Între timp, două drone suspectate de proveniență libaneză au fost doborâte de apărarea aeriană în ultima oră, afirmă IDF, una deasupra zonei Metula și cealaltă deasupra mării, în apropiere de Nahariya.

 

De asemenea, potrivit FDI, toate rachetele trase în această dimineață în zona Kiryat Shmona au fost interceptate de apărarea aeriană.

Nu au existat răniți în urma atacului.

Update 12:45 Un șofer de camion a fost rănit ușor de explozia unei rachete în apropiere de Kibbutz Re'im în urmă cu puțin timp, spun medicii.

Potrivit IDF, un atac cu aproximativ 15 rachete a fost lansat din Khan Younis din sudul Gazei spre comunitățile israeliene de frontieră.

Mai multe rachete au fost interceptate de sistemul Iron Dome, dar altele au lovit zona Re'im și Gama Junction.

Serviciul de ambulanță Magen David Adom a declarat că tratează un bărbat în vârstă de 37 de ani în stare bună, după ce a fost rănit de impactul unei rachete.

În ultimele zile au avut loc mai multe atacuri cu rachete din Khan Younis. De atunci, IDF a emis un avertisment de evacuare pentru locuitorii Gazei din zonă.

Atac cu rachete din Liban către Kiryat Shmona

Update 12:25 Un atac cu mai multe rachete a fost lansat mai devreme în această dimineață din Liban către Kiryat Shmona.

Potrivit IDF, unele dintre rachete au fost interceptate de apărarea aeriană.

Sirenele au sunat în zonă în jurul orei 10 a.m.

Update 12:05 Egiptul a informat delegația israeliană la nivel înalt care a vizitat Cairo sâmbătă pentru discuții indirecte cu negociatori americani și egipteni că nu va face parte dintr-o coaliție militară regională care să respingă un potențial atac de represalii iranian împotriva Israelului, relatează postul de știri al-Araby al-Jadeed, deținut de Qatari.

În aprilie, un atac masiv cu drone și rachete din partea Iranului a fost dejucat de o coaliție formată din Israel, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Qatar, Egipt, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

Într-un efort de a-și menține neutralitatea și de a reduce tensiunile din regiune, provocate de asasinarea șefului Hamas, Ismail Haniyeh, Egiptul a notificat, de asemenea, Teheranul că își va închide spațiul aerian pentru orice acțiune militară care ar amenința securitatea regională, scrie publicația qatariotă.

Oficialii de la Cairo le-au transmis omologilor lor iranieni că măsura nu trebuie percepută ca un comportament ostil față de Iran, ci mai degrabă ca o modalitate de a proteja interesele și suveranitatea Egiptului, adaugă ziarul.

Update 12:00 Acțiunile de la Bursa din Tel Aviv se prăbușesc, iar shekelul alunecă, Israelul fiind în alertă maximă pentru un posibil atac din partea Iranului, după asasinarea șefului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, de către un atac israelian, și a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

Indicele de referință TA-125 al Bursei din Tel Aviv scade cu 2,3%, iar indicele TA-35 al companiilor blue-chip scade cu 2,2%. Indicele TA-90, care urmărește acțiunile cu cea mai mare capitalizare neincluse în indicele TA-35, scade cu aproape 2,2%, iar indicele TA-Dual Listing se scufundă cu 3,3%.

Acest lucru se întâmplă în timp ce acțiunile asiatice deschid săptămâna pe roșu, indicele MSCI Asia Pacific scăzând cu peste 6%, din cauza temerilor legate de încetinirea economiei SUA.

Șekelul scade pentru a șasea zi și este la 3,83 pe dolar, tranzacționându-se în jurul celui mai slab nivel din noiembrie.

 

×
Subiecte în articol: Iran atac Israel Ismail Hanyieh