x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: Ayatollahul Ali Khamenei a validat alegerea noului preşedinte Massoud Pezeshkian, un reformator, loial sistemului

Iran: Ayatollahul Ali Khamenei a validat alegerea noului preşedinte Massoud Pezeshkian, un reformator, loial sistemului

de Redacția Jurnalul    |    28 Iul 2024   •   23:40
Iran: Ayatollahul Ali Khamenei a validat alegerea noului preşedinte Massoud Pezeshkian, un reformator, loial sistemului
Sursa foto: Hepta

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a validat duminică, în cadrul unei ceremonii la Teheran, alegerea noului preşedinte Massoud Pezeshkian, care a câştigat pe 5 iulie scrutinul desfăşurat după decesul preşedintelui conservator Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Viitorul preşedinte va depune marţi jurământul în faţa parlamentului. Massoud Pezeshkian, în vârstă de 69 de ani, este considerat un politician reformator, dar unul loial sistemului de putere dominat de conservatori. Fără a fi un pro-occidental, el pledează pentru "relaţii constructive" cu SUA şi cu celelalte state occidentale, cu scopul ridicării sancţiunilor legate de programul nuclear şi care provoacă mari pierderi economice Iranului.

Massoud Pezeshkian l-a învins în turul doi pe ultraconservatorul Saeed Jalili, un anti-occidental de linie dură care a condus timp de şase ani negocierile asupra dosarului nuclear iranian şi a refuzat în campania electorală orice concesii faţă de Occident.

Dar în Iran preşedintele are prerogative limitate şi îi revine să aplice, de la conducerea guvernului, liniile politice generale fixate de ghidul suprem, care este şeful statului.

Acesta din urmă, la ceremonia desfăşurată duminică a indicat faptul că "prioritatea în politica externă" rămâne axată pe ţările vecine Iranului, iar "o altă prioritate priveşte ţările care ne-au susţinut în timpul presiunilor din ultimii ani", aluzie la susţinerea din partea Rusiei şi a Chinei. "Ţările europene nu ne-au tratat bine în aceşti ultimi ani, (mai ales prin lansarea) de acuzaţii false precum (încălcarea) drepturilor omului", a adăugat ayatollahul Ali Khamenei.

De profesie chirurg, Massoud Pezeshkian a fost deputat reprezentant al oraşului Tabriz din nord-vestul Iranului şi are o experienţă guvernamentală limitată, care constă doar într-un post de ministru al sănătăţii pe care l-a ocupat din 2001 până în 2005 în guvernul reformist al fostului preşedinte Mohammad Khatami.

Pe de altă parte, el s-a remarcat prin stilul său tranşant, neezitând să critice guvernul în timpul mişcării de protest provocate de moartea în arest a unei tinere reţinute de poliţia morală în septembrie 2022 pentru încălcarea codului vestimentar impus femeilor din Iran.

În prima sa decizie, anunţată duminică, Massoud Pezeshkian l-a numit vice-preşedinte pe Mohammad Reza Aref, care a mai ocupat acest post în timpul preşedinţiei lui Mohammad Khatami.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ali khamenei Massoud Pezeshkian