x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: Din lipsă de tineri, stagiul militar obligatoriu va fi prelungit de la 21 la 24 de luni din 2015

Iran: Din lipsă de tineri, stagiul militar obligatoriu va fi prelungit de la 21 la 24 de luni din 2015

de Agerpres    |    30 Sep 2014   •   16:14
Iran: Din lipsă de tineri, stagiul militar obligatoriu va fi prelungit de la 21 la 24 de luni din 2015

Serviciul militar obligatoriu în Iran va fi prelungit de la 21 la 24 de luni din martie 2015 ca urmare a scăderii populaţiei în rândul tinerilor de 18 ani, a anunţat marţi un responsabil militar iranian, relatează AFP.

Această decizie a fost luată din ''cauza scăderii natalităţii'' pentru generaţia în vârstă de a fi chemată sub drapel, a explicat responsabilul pentru resurse umane al Statului major al forţelor armate, generalul Moussa Kamali, citat de site-ul pe Internet al televiziunii de stat (Irib).

Perioada va fi redusă cu trei luni pentru bărbaţii căsătoriţi şi cu încă trei luni de fiecare copil pentru cei care au în grijă familia, a adăugat el.

Există, de asemenea, posibilitatea unei reduceri cu trei luni dacă recruţii sunt trimişi în posturi ''în zone de operaţiuni şi de securitate'', a spus responsabilul iranian fără alte precizări. Zonele respective sunt în general sectoarele de frontieră cu Pakistanul, Afganistanul şi nord-estul Irakului.

Doar femeile sunt scutite de serviciul militar în Iran. Tinerii iranieni care trăiesc în străinătate au totuşi posibilitatea de a scăpa de recrutare dacă achită o taxă.

Forţele militare iraniene sunt estimate la circa 700.000 de persoane de către experţii străini, ele fiind organizate în jurul armatei regulate, corpului de elită Gardienii Revoluţiei (Pasdaran) şi miliţiilor islamice Basij.

Iranul, cu o populaţie de 77 milioane de locuitori, se confruntă cu o reducere din ce în ce mai importantă a natalităţii, chiar dacă populaţia sa creşte cu circa un milion de persoane în fiecare an.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, le-a cerut mai multor instituţii să ia măsuri în scopul sporirii numărului de naşteri. Obiectivul este creşterea populaţiei de la 77 milioane în prezent, la 150 milioane până în 2050. 

×
Subiecte în articol: serviciu militar iran