Iranul a început marţi să încarce combustibil nuclear în reactorul centralei de la Bushehr, din sudul ţării, a anunţat postul iranian de televiziune în limba arabă Al-Alam, citat de AFP.
Această fază finală a încărcării centralei de la Bushehr, demarată la 21 august, intervine în condiţiile în care întreaga operaţiune a suferit întârzieri în raport cu calendarul prevăzut iniţial de autorităţi.Prima centrală nucleară iraniană, construită de Rusia, ar urma să fie conectată la reţeaua electrică iraniană în ianuarie, potrivit ultimelor estimări oficiale, cu o întârziere de două luni faţă de data prevăzută iniţial, la începutul lui noiembrie.
Aceste întârzieri au fost imputate de autorităţi mai multor factori, precum condiţiile meteorologice nefavorabile, o "mică scurgere" în apropierea reactorului sau dorinţa de a lua toate măsurile de securitate necesare pentru această operaţiune, efectuată sub controlul tehnicienilor ruşi.
Teheranul a negat că centrala ar fi fost afectată de virusul Stuxnet, detectat vara trecută. Acest virus, menit să distrugă instalaţii industriale şi care pare să fi fost conceput de o ţară străină special pentru a afecta Iranul, potrivit unor experţi, a infectat peste 30.000 de calculatoare în ţară, dintre care unele aparţinând unor angajaţi ai centralei.
Statele Unite şi Israelul, invocând riscuri de proliferare nucleară, au încercat fără succes, timp de mai mulţi ani, să convingă Rusia să nu încheie construcţia centralei de la Bushehr, cu o putere de 1.000 de megawaţi.
Această constructie, începută de Germania în 1975, apoi întreruptă de Revoluţia islamică din 1979 şi de războiul Iran-Irak (1980-1988), a fost reluată de Rusia în 1995, după refuzul occidentalilor de a relansa şantierul.