x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul a trimis în spaţiu o maimuţă la bordul unei capsule

Iranul a trimis în spaţiu o maimuţă la bordul unei capsule

28 Ian 2013   •   15:15
Iranul a trimis în spaţiu o maimuţă la bordul unei capsule

Iranul a trimis luni în spaţiu o maimuţă la bordul unei capsule şi a recuperat-o în siguranţă la aterizare, a anunţat canalul în limba arabă al televiziunii iraniene, Al-Alam, citând Ministerul Apărării, informează Agerpres.

"Iranul a lansat luni cu succes la o altitudine de 120 de km o capsulă denumită "pisgham" ("deschizătoare de drumuri") cu o maimuţă la bord şi a recuperat 'încărcătura' fără pagube", a precizat Al-Alam, citând Organizaţia industriei aerospaţiale a Ministerului Apărării.

Teheranul şi-a anunţat la mijlocul lunii ianuarie intenţia de a trimite o maimuţă în spaţiu la începutul lui februarie, în cadrul manifestărilor de celebrare a 34 de ani de la victoria revoluţiei islamice 1979. Lansarea a fost prezentată ca o primă etapă înainte de a trimite "un om în spaţiu în 5-8 ani".

Proiectul prevedea trimiterea unei maimuţe la o altitudine de 120 de kilometri pentru un zbor suborbital de circa 20 de minute, la bordul unei capsule de 285 de kilograme lansate cu o rachetă Kavshgar-5.

Iranul a trimis deja trei sateliţi în spaţiu începând din 2009, precum şi o "capsulă" cu un şobolan, broaşte ţestoase şi insecte la bord în februarie 2010.

O precedentă tentativă de a trimite o maimuţă în spaţiu s-a soldat în schimb în 2011 cu un eşec, pe care Teheranul l-a recunoscut indirect, dar fără a oferi şi cauzele.

×
Subiecte în articol: iran maimuta capsula lansare