x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul dă asigurări că femeile vor primi permisiunea de a intra pe stadioane

Iranul dă asigurări că femeile vor primi permisiunea de a intra pe stadioane

22 Sep 2019   •   13:15
Iranul dă asigurări că femeile vor primi permisiunea de a intra pe stadioane

FIFA a primit asigurări din partea autorităţilor iraniene că femeile vor putea asista din tribune la meciul din preliminariile CM 2022 al naţionalei Iranului, care va avea loc în octombrie la Teheran, a declarat preşedintele FIFA, Gianni Infantino (foto), duminică, într-o conferinţă de presă.

Iranul va juca pe 10 octombrie, la Teheran, primul meci din preliminariile CM 2022 contra statului Cambodgia.

„Trebuie să avem femei care să fie prezente în tribune - trebuie să facem eforturi pentru asta, cu respect dar într-un mod consistent şi puternic. Nu mai putem aştepta. Am fost asiguraţi că la următorul meci internaţional al Iranului, femeile vor avea voie să intre pe stadion. Este foarte important. De 40 de ani aşa ceva nu s-a mai întâmplat, dar este necesar să trecem la următorul nivel”, a spus Infantino.

O delegaţie a FIFA s-a deplasat săptămâna trecută la Teheran pentru a discuta problema prezenţei femeilor pe stadioane la meciurile de fotbal, după sinuciderea unei suportere, tragedie care a generat un val de emoţie în Iran şi nu numai.

În Iran, femeile au fost interzise pe stadioane, după Revoluţia islamică din 1979, responsabilii religioşi argumentând că acestea trebuie să fie protejate de „atmosfera masculină”.

O suporteră de fotbal, Sahar Khodayari, în vârstă de 30 ani, a decedat la începutul lunii septembrie, după ce s-a autoincendiat în faţa unui tribunal din Teheran. Ea fusese arestată în 2018, în timp ce încercat să intre pe un stadion deghizată în bărbat, pentru a asista la un meci al echipei sale favorite, Esteghlal FC din Teheran, fiind ulterior eliberată.

Moartea „Fetei albastre”, cum a fost supranumită ea, a generat un val de emoţie pe reţelele de socializare, de unde au fost lansate apeluri către FIFA pentru excluderea Iranului din competiţiile internaţionale, fanii fiind îndemnaţi la rândul lor să boicoteze meciurile.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iran femei pe stadion fifa infantino