x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul exclude restituirea avionului american capturat şi începe judecarea spionilor din SUA şi Israel arestaţi în vară

Iranul exclude restituirea avionului american capturat şi începe judecarea spionilor din SUA şi Israel arestaţi în vară

13 Dec 2011   •   11:19
Iranul exclude restituirea avionului american capturat şi începe judecarea spionilor din SUA şi Israel arestaţi în vară

Iranul exclude restituirea a avionului fara pilot de spionaj american pe care l-a capturat la inceputul lui decembrie in spatiul sau aerian, afirmand ca acesta este, de-acum, "proprietatea Republicii islamice", relateaza AFP.

"Noi suntem cei care vom decide ce facem cu el", a declarat Ahmad Vahidi, ministrul iranian al Apararii, raspunzand unei solicitari americane de restituire a navei.

"Drona lor a incalcat spatiul aerian iranian, iar acum, in loc sa ne prezinte scuze, americanii ne cer, in mod sfruntat, sa le restituim avionul", a declarat ministrul, pe un ton indignat, citat de agentia Isna.

Presedintele Barack Obama a anuntat, luni, ca Washingtonul a solicitat restituirea avionului fara pilot RQ-170 de tip Sentinel, invizibil, destinat unor misiuni de supraveghere, pe care Iranul si l-a insusit la 4 decembrie, in timp ce se afla la aproximativ 250 de kilometri distanta de frontiera, in spatiul aerian iranian.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a precizat ulterior ca Washingtonul a transmis Teheranului o solicitare oficiala de restituire a avionului, dar ca "tinand cont de comportamentul Iranului de pana in prezent, nu ne asteptam sa i se dea curs".

Potrivit presei americane, avionul fara pilot venea din Afganistan si se afla intr-o misiune de observare a instalatiilor nucleare iraniene, efectuata de CIA.

Televiziunea iraniana a prezentat saptamana trecuta imagini cu avionul american de spionaj, iar armata a afirmat ca a putut sa preia controlul asupra acestuia si sa-l faca sa aterizeze pe teritoriul iranian, fara sa ii produca avarii majore.

Un parlamentar iranian a anuntat ca regimul de la Teheran intentioneaza sa reproduca avionul capturat, in vederea dotarii armatei sale cu acest model.

Intre timp, cincisprezece persoane acuzate de spionaj pentru Statele Unite si Israel vor fi judecate, a declarat procurorul general al Iranului, Abbas Jafari Dolatabadi, citat de agentia Fars, preluata de AFP.

Procurorul nu a precizat identitatea acuzatilor, circumstantele arestarii acestora, acuzatiile care le sunt aduse si nici data procesului.

Ministerul iranian de Informatii a anuntat la 21 mai desfiintarea unei retele "de spionaj si sabotaj" precum si arestarea a "30 de spioni" acuzati ca au lucrat pentru Statele Unite, fara a oferi detalii cu privire la identitatea acestora sau circumstantele arestarii.

Conform ministerului, aceasta retea "incerca sa prinda in capcana cetateni iranieni oferindu-le vize, promisiunea unui permis de rezidenta (in Statele Unite, n.r.), a unui loc de munca si vize de studiu".

Ei "se foloseau de consulatele si ambasadele americane din mai multe tari, in special din Emiratele Arabe Unite, Malaysia si Turcia, pentru a aduna informatii despre centrele stiintifice si universitare" iraniene, a declarat ministerul.

Aceasta retea, conform aceleiasi surse, cauta sa adune mai ales informatii despre activitati "nucleare, aeronautice, de aparare si de biotehnologie", precum si despre "conductele de petrol, gazoducte, retelele electrice si cele de telecomunicatii, aeroporturi, transporturi si despre bancile iraniene".

×
Subiecte în articol: iran avion spion