x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul ia locul Chinei în relația cu Phenianul

Iranul ia locul Chinei în relația cu Phenianul

de Şerban Mihăilă    |    31 Iul 2017   •   12:30
Iranul ia locul Chinei în relația cu Phenianul

Singurul lucru mai dificil decât împiedicarea încercărilor unui stat periculos de a obține arma nucleară este efortul de a anihila colaborarea dintre două astfel de țări care doresc să-și construiască arsenale nucleare. În timp ce iau în calcul toate opțiunile pentru închiderea programului militar al Phenianului, SUA trebuie să monitorizeze atent și evoluția Teheranului, care profită din plin de experiența nord-coreeană.

Încă din timpul războiului dintre Iran și Irak, desfășurat între 1980 și 1988, Coreea de Nord a înarmat Teheranul cu rachete SCUD. A fost momentul de început al unei relații periculoase de colaborare între două state care și-au dorit mereu să pătrundă în clubul țărilor ce dispun de arsenale nucleare, se arată într-un articol publicat de „Breitbart”. În ultimii ani, evoluția acestei relații a permis iranienilor să ia locul Chinei, până nu demult principalul aliat și prieten al nord-coreenilor. Acesta este, de altfel, principalul motiv pentru care conducerea de la Beijing nu a răspuns solicitărilor repetate ale administrației americane, care a cerut insistent chinezilor să-și utilizeze influența pentru a pune capăt numeroaselor teste cu rachete lansate în ultima vreme de regimul lui Kim Jong-un. Liderul nord-coreean se comportă ca și când nu mai are nevoie de „fratele cel mare” de la Beijing, în timp ce Iranul susține total planurile de înarmare ale Coreei de Nord. În ultimii ani, Teheranul nu a ezitat să utilizeze acțiunile nord-coreenilor drept un precedent, pentru a testa până unde sunt dispuși să meargă americanii pentru a-și impune punctul de vedere. După ce au văzut că reacția SUA este aproape inexistentă, iranienii au realizat că își pot dezvolta programele simultan și în coordonare cu Phenianul. Pe măsură ce relația de colaborare s-a consolidat, observatorii iranieni au început să fie prezenți la testele militare nord-coreene. De asemenea, această relație s-a aflat la baza misiunii secrete a specialiștilor nord-coreeni de a construi o instalație nucleară în Siria, țară aflată sub influența directă a Teheranului. Dezvoltarea acestei instalații avea să fie monitorizată însă atent de Israel care, după refuzul SUA de a acționa pentru oprirea construc-ției, a distrus-o prin raiduri aeriene, în septembrie 2007. Fără îndoială, acesta a fost un alt test al Iranului pentru a observa modul de acțiune a SUA, mai scrie site-ul american, care se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă instalația nu ar fi fost distrusă de Israel și ar fi încăput acum pe mâinile organizației teroriste Stat Islamic. Kim Jong-un „a primit milioane de dolari din partea iranienilor pentru a-și continua programele de dezvoltare a armelor nucleare (…) O mare parte din aceste fonduri provine din miliardele de dolari trimise de Obama mullahilor pentru a negocia înțelegerea nucleară” cu Teheranul, adaugă „Breitbart”, care susține că iranienii vor putea achiziționa apoi, la rândul lor, armamentul dezvoltat de nord-coreeni.

Trump este furios pe Beijing

Între timp, președintele american, Donald Trump, a atras atenția, sâmbătă, că nu va mai permite Chinei „să nu facă nimic” în privința Coreei de Nord, după ce Phenianul a efectuat cu succes, vineri, un nou test cu rachetă intercontinentală, al doilea într-o lună, scrie AFP. Potrivit experților, această rachetă poate atinge coasta de est a SUA. „Sunt extrem de dezamăgit de China. Foștii noștri lideri, stupizi, le-au permis să facă miliarde de dolari din comerț pe an, și totuși ei nu fac NIMIC pentru noi în privința Coreei de Nord, doar vorbe”, a scris Trump pe Twitter.

×