x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul sistează exporturile de petrol către şase state membre UE

Iranul sistează exporturile de petrol către şase state membre UE

15 Feb 2012   •   12:49
Iranul sistează exporturile de petrol către şase state membre UE

Iranul a oprit exporturile de petrol catre Olanda, Grecia, Franta, Portugalia, Spania si Italia, ca urmare a sanctiunilor impuse de UE tarii respective, luna trecuta, anunta BBC News, care citeaza un post de televiziune iranian.

Uniunea Europeana a decis sa sisteze importurile de petrol din Iran, incepand cu 1 iulie 2012, pentru a presa autoritatile de la Teheran sa inceteze productia de uraniu.

Embargoul asupra petrolului iranian s-a produs treptat, pentru ca unele state membre foarte dependente de petrolul din acesta tara, ca Grecia de exemplu, sa aiba timp sa gaseasca surse alternative de aprovizionare. Circa 20% din petrolul important de UE provine din Iran.

In urma anuntului de la Teheran, cotatia barilului de petrol se afla in urcare cu un dolar, la peste 118 dolari pe baril.

Decizia privind sistarea exporturilor de petrol a venit la scurt timp dupa ce presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anuntat producerea unor bare de combustibil nuclear cu uraniu imbogatit la 20 la suta si punerea la punct a unei noi generatii de centrifuge mai performante.

Televiziunea iraniana a difuzat astazi, in direct, imagini cu introducerea unei bare de combustibil nuclear din uraniu imbogatit la 20 la suta si "fabricate local", in reactorul de cercetare din Teheran, in prezenta presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Imaginile ii infatiseaza pe expertii iranieni in timp ce introduc o bara de combustibil in interiorul reactorului care produce izotopi pentru bolnavii de cancer.

"Este vorba in special de producerea unor bare de combustibil nuclear cu uraniu imbogatit la 20 la suta si de a patra generatie de centrifuge, mai rapide, care ocupa mai putin spatiu si sunt construite cu fibre de carbon", a anuntat televiziunea de stat.

×