x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel: Benjamin Netanyahu vrea o prelungire a termenului pentru formarea noului guvern

Israel: Benjamin Netanyahu vrea o prelungire a termenului pentru formarea noului guvern

12 Mai 2019   •   10:55
Israel: Benjamin Netanyahu vrea o prelungire a termenului pentru formarea noului guvern
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu intenţionează să ceară preşedintelui Reuven Rivlin mai mult timp pentru formarea noului guvern, a declarat sâmbătă purtătorul său de cuvânt, citat de Reuters, un termen de două săptămâni, notează dpa.

Conform legii, Benjamin Netanyahu, care pare cel mai bine plasat, a obţinut după alegerile legislative din 9 aprilie un termen de patru săptămâni pentru a găsi o nouă formulă guvernamentală, cu posibilitatea de a-l prelungiri cu două săptămâni.

Perioada iniţială se încheie miercuri. Noua dată limită, dacă va reuşi să obţină prelungirea termenului, va fi de 29 mai.

Netanyahu negociază condiţiile de formare a unei noi coaliţii cu aproape toate formaţiunile naţionaliste şi religioase care alcătuiesc guvernul aflat în exerciţiu.

Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu a invocat programul încărcat al premierului, sărbătorile recente şi zilele Holocaustului şi Memoriei, precum şi recrudescenţa violenţelor provenind din Fâşia Gaza printre motivele care îl determină să ceară prelungirea termenului pentru formarea noului cabinet.

Dacă Netanyahu reuşeşte să formeze noul guvern, el va începe al cincilea mandat, depăşindu-l pe David Ben-Gurion, fondatorul statului israelian, considerat a fi cel mai longeviv prim-ministru.

Până în prezent, nu au existat progrese în negocierile dintre partidele de dreapta şi cele religioase care iau parte la ele şi nu s-au făcut desemnări de miniştri, potrivit dpa.

O provocare pentru Netanyahu este disputa de lungă durată asupra legislaţiei care i-ar obliga pe evreii ultraortodocşi să se înroleze în armată.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel benjamin netanyahu