x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel - Coruptie si politica

Israel - Coruptie si politica

de Marina Constantinoiu    |    15 Feb 2006   •   00:00
Israel - Coruptie si politica

Desi e campanie electorala, iar premierul en titre in coma profunda, Justitia israeliana isi vede de treaba.

Corespondenta din Tel Aviv
Desi e campanie electorala, iar premierul en titre in coma profunda, Justitia israeliana isi vede de treaba.

Fiul cel mare al premierului Ariel Sharon, Omri, a fost condamnat ieri la noua luni de inchisoare. "Politica israeliana trebuie golita de coruptie, iar rolul Justitiei este sa dea verdicte pe masura faptelor si care sa devina exemplu." Acesta a fost mesajul, de fapt, al usturatoarei si deloc potrivitei - ca moment, tinand cont de starea in care se afla tatal sau, Ariel Sharon - sentinte capatate de Omri Sharon.

SENTINTA. Tribunalul din Tel Aviv l-a condamnat ieri la noua luni de inchisoare pentru finantare ilegala a campaniei electorale a tatalui sau in 1999, in cadrul alegerilor interne din Partidul Likud. Omri a pledat "vinovat" in noiembrie anul trecut pentru acuzatiile care i s-au adus, si anume "falsificare de documente, sperjur si infractiune la legea privind finantarea partidelor politice". El a fost nevoit sa demisioneze din Knesset (Parlamentul israelian) in luna ianuarie, din cauza acestui dosar. Omri a fost acuzat ca a colectat fonduri de maniera ilegala in 1999, pentru a-i permite tatalui sau sa castige alegerile interne si sa preia conducerea Likud-ului, cel mai important partid de dreapta la acea ora, pe care l-a parasit insa in noiembrie anul trecut, pentru a forma un nou partid, Kadima. Ariel Sharon a castigat alegerile din 2001, dar si postul de prim-ministru al Israelului.

LOVITURA. Ieri, la Tribunalul din Tel Aviv, unde s-a pronuntat sentinta, Omri Sharon a aparut in postura omului lovit de doua ori de soarta: tatal lui este in coma de peste 40 de zile si sansele de revenire sunt minime, iar cazul sau a ajuns aproape de final. Avocatii sai au anuntat imediat ca vor face recurs. Ieri, Omri a mai fost condamnat la noua luni de inchisoare cu suspendare si la plata unei amenzi de 300.000 de shekeli (65.000 de dolari). Judecatoarea Edna Beckenstein a decis totusi sa ia in considerare situatia in care se afla premierul Ariel Sharon si sa amane cu sase luni punerea in aplicare a sentintei care-i vizeaza fiul. Condamnarea lui Omri intervine la numai o zi dupa ce acelasi tribunal a condamnat-o pe deputata Naomi Blumenthal, vinovata de a fi dat mita electorala.

×
Subiecte în articol: externe omri