x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu de patru zile. 50 de ostatici contra 150 de prizonieri

Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu de patru zile. 50 de ostatici contra 150 de prizonieri

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2023   •   09:18
Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu de patru zile. 50 de ostatici contra 150 de prizonieri
Sursa foto: Hepta

Guvernul israelian și Hamas au convenit miercuri asupra unei pauze de patru zile în lupte pentru a permite eliberarea a 50 de ostatici deținuți în Gaza în schimbul a 150 de palestinieni încarcerați în Israel, precum și intrarea de ajutoare umanitare în enclava asediată, scrie Reuters.

Oficialii din Qatar, care au mediat negocierile secrete, precum și cei din SUA, Israel și Hamas au afirmat de câteva zile că un acord este iminent.

Se crede că Hamas deține peste 200 de ostatici, luați atunci când luptătorii săi au pătruns în Israel la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, potrivit bilanțului israelian.

O declarație a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu a precizat că 50 de femei și copii vor fi eliberați pe parcursul a patru zile, timp în care va exista o pauză în lupte.

Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, pauza va fi prelungită cu încă o zi, a precizat acesta, fără a menționa eliberarea prizonierilor palestinieni în schimb.

„Guvernul Israelului s-a angajat să îi întoarcă acasă pe toți ostaticii. În această seară, acesta a aprobat acordul propus ca o primă etapă pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată în declarația publicată după ore de deliberări care au fost închise presei.

Hamas a declarat că cei 50 de ostatici vor fi eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni care sunt deținuți în închisorile israeliene. Acordul de armistițiu va permite, de asemenea, ca sute de camioane cu ajutoare umanitare, medicale și de combustibil să intre în Gaza, a precizat grupul palestinian într-o declarație.

Israelul s-a angajat să nu atace și să nu aresteze pe nimeni în toate părțile din Gaza în timpul perioadei de armistițiu, a adăugat acesta.

Președintele american Joe Biden a declarat că salută acordul. „Acordul de astăzi ar trebui să aducă acasă alți ostatici americani și nu mă voi opri până când nu vor fi toți eliberați", a spus el într-o declarație.

Guvernul din Qatar a declarat că 50 de femei și copii civili ostatici vor fi eliberați din Gaza în schimbul eliberării „unui număr de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene”.

Ora de începere a armistițiului va fi anunțată în următoarele 24 de ore, a precizat acesta într-un comunicat.

Acordul este primul armistițiu dintr-un război în care bombardamentele israeliene au distrus zone întinse din Gaza, condusă de Hamas, au ucis 13 300 de civili în această mică enclavă dens populată și au lăsat aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori fără adăpost, potrivit autorităților din Gaza.

Dar Netanyahu a declarat că misiunea mai largă a Israelului a rămas neschimbată.

„Suntem în război și vom continua războiul până când ne vom atinge toate obiectivele. Să distrugem Hamas, să ne întoarcem toți ostaticii și să ne asigurăm că nicio entitate din Gaza nu mai poate amenința Israelul”, a declarat el într-un mesaj înregistrat la începutul ședinței de guvern.

Hamas a afirmat în declarația sa: „În timp ce anunțăm încheierea unui acord de armistițiu, afirmăm că degetele noastre rămân pe trăgaci, iar luptătorii noștri victorioși vor rămâne în alertă pentru a ne apăra poporul și a învinge ocupația”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: armistitiu gaza hamas Israel