x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel: Măsuri pentru prevenirea unui atentat asupra Papei Benedict al XVI-lea

Israel: Măsuri pentru prevenirea unui atentat asupra Papei Benedict al XVI-lea

10 Mai 2009   •   00:00

Guvernul israelian a ordonat serviciului de securitate, Shin Bet, să acorde o atenţie deosebită vizitei Papei Benedict al XVI-lea, pe fondul temererilor unei posibile tentative de asasinat, relatează Sunday Times.



Şefii serviciilor de securitate se tem că un grup de fanatici israelieni, cel care a organizat asasinarea în 1995 a premierului Yitzhak Rabin, ar putea planifica un atac. În acest sens, arestarea unor fundamentalişti evrei a fost luată în calcul ca măsură preventivă.

Naţionalitatea germană a lui Benedict al XVI-lea, înrolarea sa în armata lui Hitler, susţinerea propunerii de beatificare a Papei Pius al XII-lea, cunoscut în Israel ca "Papa nazist", şi decizia lui de a anula excomunicarea lui Richard Williamson, cardinalul britanic care neagă existenţa Holocaustului, au generat tensiuni în rândul fundamentaliştii evrei.

"Faptul că Papa a fost membru la Wehrmacht (armata germană n.red.) este o pată. Ar fi fost mai bine dacă n-ar fi avut loc această vizită", a declarat generalul Giora Eiland, fost preşedinte al Consiliului naţional de securitate al Israelului.

Despre biografia Papei Vaticanul a declarat în mod oficial că Joseph Ratzinger s-a încris în organizaţia paramilitară a partidului nazist (Hitlerjugend - Tineretului Hitlerist) deoarece era obligatoriu, menţionând că el nu a participat la întâlniri. El a fost repartizat în 1943 în divizia de efectivelor antiaeriene şi a făcut parte din infanterie, dar a dezertat în ultimele luni ale războiului.


În cadrul vizitei sale din Israel, Papa Benedict al XVI-lea va oficia mese în aer liber în Bethleem, Ierusalim şi în Nazaret. În cadrul operaţiunii denumite "Sutana Albă" circa 60.000 de poliţişti şi 20.000 de agenţi ai serviciilor secrete vor asigura securitatea Papei. Patru automobile blindate au fost importate din Germania, iar oficialii din domeniul securităţii au interzis folosirea papamobilului, cu excepţia vizitei scurte la Nazaret.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe