x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel vrea să avanseze războiul din Gaza mai la sud, în Rafah, aproape de granița cu Egipt

Israel vrea să avanseze războiul din Gaza mai la sud, în Rafah, aproape de granița cu Egipt

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2024   •   10:45
Israel vrea să avanseze războiul din Gaza mai la sud, în Rafah, aproape de granița cu Egipt
Sursa foto: Hepta

Israelul se pregătește să avanseze războiul din Gaza mai la sud, aproape de granița egipteană, după ce a susținut că a dezmembrat Hamas în Khan Younis. În tot acest timp, eforturile diplomatice în vederea obținerii unei încetări a focului s-au accelerat, scrie Reuters.

Ministrul apărării, Yoav Gallant, a declarat joi că succesul în lupta împotriva militanților palestinieni în orașul Khan Younis din sudul Gaza, unde Israelul a lansat un atac terestru major săptămâna trecută, a însemnat că forțele sale ar putea avansa spre Rafah, la granița sudică a enclavei.

Mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se adăpostesc în această zonă, majoritatea înfrigurați și înfometați în corturi improvizate și în clădiri publice.

„Ne îndeplinim misiunile în Khan Younis și vom ajunge, de asemenea, la Rafah și vom elimina elementele teroriste care ne amenință”, a declarat Gallant într-un comunicat.

În același timp, mediatorii qatarezi și egipteni au sperat într-un răspuns pozitiv din partea Hamas, care conduce Gaza, la prima propunere concretă de încetare prelungită a luptelor, convenită cu Israelul și SUA la discuțiile de la Paris de săptămâna trecută.

Un oficial palestinian apropiat de negocieri a declarat pentru Reuters că textul prevede o primă fază de 40 de zile, în care luptele ar înceta în timp ce Hamas ar elibera civilii rămași printre cei peste 100 de ostatici pe care îi mai deține. Fazele următoare ar urma să prevadă predarea soldaților israelieni și a cadavrelor ostaticilor morți.

O pauză atât de lungă ar fi o premieră de la 7 octombrie, când luptătorii Hamas au atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane și capturând 253.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel Egipt