x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe israel - Viata o loterie

israel - Viata o loterie

de Marina Constantinoiu    |    13 Feb 2006   •   00:00
israel - Viata o loterie

Trimisul special al Jurnalului national in Israel relateaza despre o "teorie a conspiratiei" tesuta in jurul tacerii cu care s-au inconjurat autoritatile in ceea ce priveste starea sanatatii premierului Ariel Sharon.

Corespondenta din Tel Aviv
O sambata oarecare, o dimineata a unei zile ce se anunta, in fine, frumoasa. Breaking news la CNN si, totodata, in presa israeliana: starea sanatatii premierului Ariel Sharon s-a agravat brusc. Viata sa este in pericol, titrau la unison, citand surse spitalicesti. Sa-ti faci bagajul si sa zbori spre Tel Aviv? O loterie. Cu viata niciodata nu poti face pariu.

Si totusi am facut-o. Am plecat spre Tel Aviv intr-o viteza sora cu nebunia, pentru a fi acolo, in caz ca se intampla ceva. "Ceva"-ul asta, adica deloc de dorit.... La aeroport am aflat ca Realitatea TV a decis, la randul ei, sa trimita o echipa la fata locului, pentru a transmite stiri de ultima ora referitoare la situatia din aceasta tara aflata in plina campanie electorala si care incepe sa se obisnuiasca, incetul cu incetul, cu ideea ca Sharon, de fapt, nu mai este. Aveam sa fim din nou impreuna, ziaristi romani, o pata de culoare intr-o mare de vedete ale stirilor internationale, pe care orice om bine informat le cunoaste de la CNN, BBC, ABC, Fox News, Radio France Internationale si altele.

REALITATEA. Chiar daca traieste, fie si in starea "vegetativa", asa cum au catalogat-o unele surse medicale, Ariel Sharon, "Buldozerul" politicii israeliene, a disparut, practic, de pe scena politica inca din seara zilei de 4 ianuarie, cand a suferit o masiva hemoragie cerebrala. De atunci, in ciuda celor sapte interventii chirurgicale pe care le-a suportat, Sharon se afla in coma profunda, iar incercarile echipei medicale de la Spitalul Hadassah Ein Karem din Ierusalim de a-l readuce la normalitate s-au soldat cu esecuri pe toata linia.

INGRIJORARE DE SHABBAT. Sambata dimineata, tonul stirilor care soseau de la Ierusalim era dintre cele mai grave: "Viata lui Sharon se afla in pericol, starea sanatatii sale s-a agravat brusc in aceasta dimineata, el urmand sa fie supus unei noi interventii chirurgicale". Sharon avea sa treaca si prin cea de-a treia interventie chirurgicala majora, dintre cele sapte suferite pana acum: i-a fost extirpata o portiune din intestinul gros, de 50 de centimetri, care era deja necrozata, din cauza unei disfunctii in circulatia sangvina, normala, in cazul unor pacienti aflati in coma de atata vreme. O interventie chirurgicala de peste trei ore, care i-a adus in mare graba la spital pe fiii premierului, Gilad si Omri, dar si pe principalii colaboratori ai acestuia, care i-au fost alaturi in toata aceasta perioada, cu schimbul.

Oficiali de la Spitalul Hadassah Ein Karem declarau ca viata lui Sharon este in pericol imediat. O formulare putin obisnuita pentru o zi de Shabbat, care dadea de gandit. Era cel mai critic moment din cele 39 de zile de cand Sharon fusese internat acolo.

USURARE. Dupa operatie insa, formularea cu care deja ne obisnuiseram in ultimele doua saptamani, "Sharon este in stare critica, dar stabila", a reaparut in vocabularul profesorului Shlomo Mor Yosef, purtatorul de cuvant al spitalului. Dar a adaugat ca interventia chirurgicala de sambata nu va aduce nici o imbunatatire a situatiei in care se afla pacientul, ea remediind o situatie critica, aparuta pe parcurs.

Ieri-dimineata, medicul neurolog Rafi Carasso declara pentru postul de radio al Armatei israeliene, Galei Tzahal, ca, "pe zi ce trece, sansele ca pacientul Sharon sa-si revina din coma in care se afla deja de 40 de zile scad simtitor". Ce ingrijoreaza acum nu mai este problema digestiva, care a fost rezolvata, ci coma din care Sharon nu si-a mai revenit. De altfel, sambata, medicii au decis sa-l treaca din nou pe pacient sub asistenta respiratorie, cu ajutorul aparatelor. Medicii au precizat ca semne vitale precum presiunea arteriala si pulsul sunt normale.

Confirmand faptul ca lumea isi intoarce din nou privirea spre starea lui Sharon, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a declarat pentru CNN ca administratia prezidentiala urmareste cu atentie situatia. "Premierul Sharon se afla in gandurile si rugaciunile noastre", a spus oficialul american.

DIN NOU LA DATORIE. Bulversanta veste de sambata dimineata avea sa readuca in fata Spitalului Hadassah zecile de ziaristi israelieni si straini care-si facusera deja o "tabara" in dreptul Sectiei de Terapie Intensiva a spitalului, in care se afla internat "pacientul Sharon". Cameramani, proiectoare, reflectoare, ziaristi israelieni, corespondenti permanenti ai marilor agentii de presa internationale, dar si ai posturilor de radio si televiziune occidentale, presa de tot soiul, gura-casa s-au adunat, dupa o pauza de cateva zile bune, in fata spitalului. Cativa evrei ultrareligiosi au venit sa se roage pentru viata lui Ariel Sharon, asa cum au facut-o si in primele zile dupa masiva hemoragie cerebrala care l-a secerat la 4 ianuarie. Oameni obisnuiti au venit in fata spitalului pentru a transmite un gand bun premierului care si-a dedicat viata Israelului. Cativa politisti asigura securitatea zonei. E totusi vorba despre "intaiul pacient al tarii".

SONDAJE NESCHIMBATE
Ultimul sondaj de opinie dat publicitatii ieri de editia online a cotidianului Haaretz arata ca, daca alegerile anticipate, programate la 28 martie, ar avea loc azi, principalele partide politice inscrise in cursa electorala ar obtine cam aceleasi procente pe care le-ar fi obtinut si acum o luna. Adica dupa spitalizarea lui Ariel Sharon. Astfel, partidul infiintat de Sharon, Kadima, este cotat cu 41 de mandate, pe locul doi urmand a se situa Partidul Muncii, care se pare ca va obtine 20 de mandate in viitorul Knesset, iar imediat dupa acesta s-ar afla partidul pe care Sharon l-a parasit in noiembrie anul trecut, Likud, cotat cu 15-16 mandate parlamentare.

INCIDENTE IN IERUSALIM
In cursul zilei de ieri, in trei sate palestiniene din Cisiordania s-au inregistrat proteste si violente, dupa ce dimineata zidurile unei moschei fusesera acoperite cu grafitti care afirmau ca "Profetul Mohammed este un porc". O israeliana si trei palestinieni au fost raniti in urma acestor incidente. Tot ieri, tineri arabi au atacat cu pietre fortele de politie din Ierusalimul de Est, in cadrul unui alt protest, la adresa deja celebrelor caricaturi ale Profetului Mohammed aparute anul trecut la sfarsitul lui septembrie intr-o publicatie daneza. Protestatarii purtau steaguri palestiniene si au incercat sa arda drapele daneze, dar fortele de politie au intervenit pentru dispersarea lor.

ELICOPTERE
Ieri dupa-amiaza, situatia s-a schimbat, atmosfera de la Hadassah devenind atipica "priveghiului" cu care se obisnuise spitalul. Era mare agitatie, se lucra in nestire, pe la mai toate aripile spitalului, ba la constructii noi, ba la renovari, lumea circula aproape in voie prin fata intrarii Sectiei de Terapie Intensiva, politisti si militari care sa stea de paza la "obiectiv" erau ceva mai putini. Pana si presa prezenta la fata locului s-a retras discret, parasind pentru moment "tabara" improvizata in fata spitalului. La un moment dat, in zare s-au putut observa mai multe elicoptere ce pareau a se indrepta spre teritoriile palestiniene. Vreo doua au venit la spital, altele survolau parca in incercarea de a incercui aerian o zona locuita de pe o colina situata vizavi de spital. Linistea care domnise in primele saptamani ale spitalizarii premierului Ariel Sharon s-a risipit, parca, intr-o dupa-amiaza de duminica. Si parca l-a luat cu ea pe insusi pacientul Ariel Sharon.
×
Subiecte în articol: externe spitalului viata sharon ariel sharon